HK Fermenterte Drikke – en livstil

Surdeigsbrød med spelt & svedjerug og kefir, oppdatert 18 juli.

Jeg har lenge bakt med surdeig starter, og kom etterhvert frem til at jeg har kun en som er med svedjerug. Denne bruker jeg uansett om det er grov eller fin bakst, brød eller boller 😉

Svedjerug har en spennende historie, det var skogsfinnene som hadde den med seg når de bosatte seg på Finnskogen. Det var en lang prossess, kort fortalt så brant de først ned området de skulle dyrke på, og sådde rugen i asken. En kan lese mer her om hvordan den ble dyrket, og hvordan en reddet svedjerugen her i Norge .
Den er lettere å bake med enn vanlig rug, og har høyere næringsinnhold et av mine favoritt mel som jeg får tak ifra Holli Mølle som steinmaler kornet sitt 🙂

Så over til surdeig, det finnes mange forskjellige måter å lage surdeigstarter og teorier, men det alle er enige i er at bruken med surdeig går lang tilbake sånn ca 11 000 år tilbake.

Nå er riktignok ikke min surdeigstarter så gammel, den har jeg fått ifra Marit på Eldhusbakeriert på Sortland (er du noen ganger i området, så dra innom når hun er åpen. Men, vær tidlig, det blir fort utsolgt).

Oppskrift, som jeg for en gang skyld har skrevet ned og testbaket nå 2 ganger. Motagere har vært veldig fornøyd, med smak og konsistens, det er ikke de største hull i den. Men, nå er ikke jeg ute etter hullene i denne omgangen, mer hvordan det er å bake med bake maskin og brett and fold metoden. Neste gang blogger jeg gjerne en annen oppskrift, med en annen metode uten bakemaskin.

Men, her er nå denne jeg har bakt nå 🙂

200 gram surdeig starter, ferdig matet og klar for jobb.
30 gram brødsirup
700 gram kefir
300 gram svedjerug
700 gram spelt
5 gram salt

Mating, om morgenen samme dag jeg skal bake tar jeg av 50 gram ifra surdeigstarteren, veier opp 75 gram svedjerug og 75 gram vann og blander sammen. Når jeg ser at den har doblet seg, er den klar til baking.

Oppdatert!
Autolyse, etter en god del testing jeg er enig autolyse har mye å si for melet sin nedbryting, så tilsett alt unntatt salt og brødsirup og la elt i 2 min, deretter la den stå i 30 min.
Tilsett salt og brødsirup og elt på laveste nivå i  10-15  min, (tilpass om det må litt mer vann eller evt. mel i deigen, den skal være smidig og fin).

Deretter dekk til bollen, og la deigen stå kjølig i 10-14 timer.

Dagen etter ta deigen ut på bordet og del i 3 emner, her kommer strekk og brett inn. Jeg strekker og bretter hvert emne en 6-10 ganger, for deretter og forme de runde og stramme de (boule).

Lar de få hvile 15-30 min, for deretter å ta de oppi brød former eller beholde den runde formen det er også mulig og la de etterheve en 3-4 timer.

Ovnen skal på 250c til 300c, rett før en setter brødene inn scorer en de og pass på at en skjærer dypt nok ellers kan brødet lett sprekke overalt.
Hiv inn litt vann i bunnen av ovnen, når en setter brødet inn i ovnen, etter en 10 min settes ovnen ned til 200c og står i ca 30-45 min. Sjekk om brødet får hul lyd når en banker under, er det ikke det må det steke litt lenger.

TIPS! Når det gjelder temperatur, alle ovner er forskjellige så temperatur kan variere. Eks. min gamle ovn bakte jeg med den temperatur og tid som angitt over, nå bruker jeg heller 250c i 5 min deretter 190c og 30 min.

Avkjøles på rist.

Velbekomme 🙂

Du finner HK Fermenterte her:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

1 comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.