HK Fermenterte Drikke – en livstil

Vannkefir brygge tips og etterfermentering

Jeg hadde litt start problemer med vannkefir brygging, da de første VK (vannkefir) kornene som hadde vært dehydrert produserte sånn sett vannkefir. Men, de ville ikke formere seg, hverken i vekst eller volum uansett hva jeg ga de eller prøvde. (Har de fortsatt, da de produserer VK bra).

Derfor bestillte jeg ifra VK korn ifra  Wellness Drinks i Tyskland, noe jeg ikke har angret på. VK kornene var tykke og gode når de kom, og allerede etter en omgang hadde de formert seg og nå formerer de seg fortere enn jeg klarer å lage VK så bra jeg har kurs og kan gi ut 😉 Wellness Drinks er profesjonelle, de har garanti på kulturene sine og de er økologisk da kan en jo ikke forlange mer 😉
PS! (Jeg har i perioder økologisk VK korn som jeg selger privat).

Som kombuhca har også vannkefir mange forskjellige navn: tibicos, tibi, japansk vannkrystall etc.
Vannkefir korn ref. til VK korn, elsker sulfaft frie tørkede frukter som rosiner, dadler, fiken og mineralrikt sukker som rårør sukker en kan også tilsette litt mineral salt.

Oppskrift for 1 l vannkefir:
3 ss VK korn (ca 30 gram)
80 gram sukker (ca 5-6 ss sukker) jeg bruker økologisk rårørsukker 2/3 og 1/3 hvit rørsukker.
20-30 gram tørket frukt (fiken, rosiner, plommer, dadler, aprikos) Fiken og dadler er favoritten til VK kornene ser jeg. lite tips; Änglemark har fiken, dadler og rosiner økologisk og sulfatfri 🙂
1-2 sitron skiver (økologisk kan en ha skallet på, blir gjerne litt bitrere på smak)
1 l vann

Rør ut sukkeret i vannet, og tilsett VK kornene + frukt + sitron skiver. Sett lokk eller kaffefilter etc. over og la den stå ifra 1-3 døgn smak underveis. En vil ofte se i forbindelse med kullsyre dannelse, at frukt og VK kornene går opp og ned, litt sånn slow tv show 🙂 Dette er et godt tegn, og tyder på en god kultur er i gang.

Når den er ferdig hell den overpå flasker, eller eks. norgesglass med tett lokk.

Et lite tips! Ikke gå etter tid, men smak. Hvor lang tid VK kornene bruker til å fermentere går mye på hvor varmt det er i rommet, på høsten og vinteren er det gjerne kjøligere og da tar det lengre tid. Har eks. VK kornene vært lenge på hotell i kjøleskapet, kan det også ta litt lengre tid. Så husk, smak og ikke gå etter tiden jeg pleier gjerne å begynne å smake etter 1 døgn på høst/vinteren og om sommeren etter 12 timer når det er varmt.

Vil en ha en liten pause eller reiser vekk, tar en VK kornene over på et tett glass 2 dl vann til 2ss rå rørsukker og inn i kjøleskapet holder seg fint slik en uke.

Vannkefir korn formerer seg, men de dobler seg ikke alltid av og til blir de bare større i volum og derfor jeg ofte veier korn mengden istedenfor å bruke mål.

Her har VK stått i 3 dager, som en kan se det er allerede mye kullsyre:

Da er det klart for 2F etterfermentering, hell ut alt i en sil plukk ut frukt/sitron og VK kornene for seg selv, og enten sett de på hotell eller ny brygging.
PS! Hverken VK- eller MK korn skal skylles, husk da skyller en vekk mange av de gode bakteriene.

Jeg brukte denne gangen jordbær, ananas, eple. Men, en lite advarsel med jordbær, de skaper en  «eksploderende» kullsyre. Noe en kompis som var barnevakt oppdaget, det sprutet bra med vannkefir og som en kan se på videoen jeg har lagt ut ikke like lett å få helt noe ut uten at det bare ble boblende vannkefir kullsyre.

Lot denne igjen stå i kun et døgn, skulle reise vekk ellers hadde den gjerne stått i 2 døgn.

Deretter rett i kjøleskapet, og den smaker nyyyydelig, men med mye kullsyre 😉

Se video her: https://youtu.be/j2H3VgVKnt8

Hilsen Kim

Du finner HK Fermenterte eller på:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

 

17 comments

 1. Takk for en fin side med mange bilder som forklarer prosesser godt .Skal lage vannkefir i et 8-liters glass, med 7 liter vann. Kan jeg redusere mengden sukker fra 28 ss, som er beregnet utfra basisoppskrift med 1liter vann? Syns det blir mye sukker, og håper du kan si noe om reduksjon.

  1. Takk for hyggelig melding 🙂

   Hvor lang tid pleier VK kornene dine å bruke på 1 l? Mine er veldig produktive og jeg har kun brygget 2 1/2 l hittil og da bare regulerte jeg i forhold til basis oppskriften. Men, hvis du tar vekk sukker, så må du enten smake etter 12 timer eller ta vekk noe VK korn.
   Mine VK korn har fordoblet seg etter en brygging, så har du nok VK korn vil de spise opp sukkeret. Evt. at du bare lar batchen stå til du kjenner at de har spist opp sukkeret.

   Men, det jeg husker ifra VK bryggeri i USA, så bruke de samme base verdier for større brygginger.

 2. Hei! Jeg lurer på om når jeg skal andregangsfermentere, om dette også skal stå med bærene i romtemperatur, og at jeg først tar ut bærene og siler over på flaske for så å sette i kjøleskap etter dette? Eller skjer etterfermenteringen i kjøleskap?

  1. Heia Helene

   Når en gjør 2F andregangsfermentering skjer det på kjøkkenbenken, alt avhengig av hvor varmt det er så tar det ifra 12-24 timer. Jeg gjør dette i krukkene, også siler jeg av og over på flasker og setter i kjøleskapet. Det vil fortsette å fermentere videre der, men i veldig lav grad.

 3. Kan jeg også spørre om jeg må bruke friske bær eller om det kan være opptinte bær? Og hvordan setter jeg kornene mine på hotell? Takk for all hjelp! Ønsker deg en fin kveld <3

  1. Heia Helene

   Du kan fint bruke frosne bær, det jeg har sett er at vær obs på jordbær/rababra det skaper en eksplosiv kullsyre når det kommer til Vannkefir 😉 Vannkefir korn settes i 2 dl vann til 1 dl sukker, kan stå slik i 14 dager. Melkekefir litt avhengig av hvor mye en har, setter jeg enten i fløte 3 dl eller 1/2 melk skal jeg være lenger vekke fryser jeg ned i prosjoner.

 4. Hei! Det er så kjekt med inspirasjon og info fra slike som deg, fulle av kunnskap 🙂 Min egen vannkefir blir slik som på bilde ovenfor, bilde av VK etter 3 dager. Jeg har trodd at dette var et «sykdomstegn». Da har jeg kanskje tatt helt feil. Blir din VK også noe tyktflytende etter et slikt slimlag på toppen?

  1. Takk for hyggelige tilbakemelding 🙂

   Vannkefiren den som er avbildet har kun kullsyre bobler, om den er tyktflytende eller slimlag er det ubalanse i kulturen og den skal ikke være slik. Ubalanse kan være for mye mineraler, for mye VK korn, en har bruke annet sukker typer enn rårørsukker.

  1. Vannkefir har jeg aldri hørt om at den blir til edikk, at den gjærer for mye det kan skje. Men, er nok ikke noe særlig å bruke den til, slik som eks. kombucha kan gjøre som er en «syre/edikk» holdig drikk vnnkefir har en helt annen bakterie kultur.

 5. Hei
  Når man etterfermenterer for å lage smak og kullsyre, skal da glasset/flasken være lufttett? Eller skal man gi den luft da?

 6. Jeg oppdaget at en av sitronskivene jeg hadde i vannkefiren hadde fått et lite område med blå mugg. Jeg silte alt av og la kornene i hotell inntil jeg får svar om jeg bør kaste kornene eller bruke dem igjen. Og mine korn formerer seg ikke. De har laget nydelig drikke og jeg har sett at prosessen virker sunn, men de blir altså verken flere eller større. bær jeg bare få tak i nye? Og har du til salgs?

 7. Jeg har hatt mine korn på «hotell» i kjøleskapet lenge, de ligger på væske og sukker. Jeg smakte på væsken og den var ganske sur, og bittelitt søt, men veldig god egentlig! Vet du om dette er ok å drikke? Har kanskje stått 4-5 uker siden sist de fikk sukker. De har ikke formert seg så vidt jeg kan se, men er likevel brukbare til å lage god vannkefir. Blir denne kjøleskapshotellvæsken egentlig bare sakte fermentert vannkefir tror du?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.