HK Fermenterte Drikke – en livstil

Gresk yogurt ifra Bacillus Bulgaricus :) (GIVE AWAY avsluttet).

Ivo aka Bacillus Bulgaricus har kommet med en ny yogurt kultur, Gresk yogurt. Jeg har lenge lett etter en ren ekte gresk yogurt, såkalt heirloom kultur uten å lykkes. Når jeg leste at Ivo har laget en slik, og han har ifra før av den beste bulgarske yogurten måtte jeg jo selvsagt prøve den ut.

Jeg må bare innrømme det, her i huset har vi fått en ny favoritt; gresk yogurt 😀 Forskjellen er at den er mildere og mer rund på smak, den er også fyldigere og tykkere ikke at sistnevnte har noe å si for oss. En kan få den enda tykkere ved å sile den, men vi er ikke ute etter å ha den så tykk som mulig.

Gresk yogurt med honning, nydelig 🙂

En kan lage ekte yogurt på mange måter, alt ifra fancy yogurtmaskin som du blant annet kan lese om i blogginnlegget her; hvordan få bulgarsk yogurt tykkere. Til å bruke stekeovn med kun lyset på over natten, alt. laveste temperatur med en sleiv i døren, dynemetoden eller den nye jeg viser her i bloggen å bruke en Instant Pot DUO PLUS eller samme er om en har en Crock-Pot Express.

Først litt om melk:
Jeg er så heldig at jeg kan få kjøpt fersk gårdsmelk ifra bonden via tilfeldig salg, og av og til når det ikke er mulig å få kjøpt bruker jeg nest beste valg som er Gårdsmjølk ifra Rørosmeieret fordi den er ikke homogenisert. Det er lettmelk, så vil jeg ha type helmelk tar jeg bare oppi mer fløte.
Jeg har i en del år laget bulgarsk yogurt både med helt fersk gårdsmelk og Gårdsmjølk, brukt stekeovns metoden, yogurt maskin og med instant pot uten noe problemer.
Med gresk yogurt skjedde det noe interresant, det ble skilt ut et slags fløte/fett/myse lag øverst på yogurten. Jeg gjentok prosessen 2 ganger og nøyaktig det samme skjedde begge ganger, Ivo mente det kanskje kunne ha noe med at andre bakterier kom til. Min teori er at når en bruker fersk gårdsmelk som har det naturlige fett/fløte innholdet som er mye mer enn helmelk en får kjøpt i butikken, så kan dette skje. Jeg smakte på det og det smakte bare fløte, jeg har også sett at dette har skjedd når jeg lager melkekfir med fersk gårdsmelk.

Jeg fikk tak på Gårdsmjølk ifra Rørosmeieret og gjorde nøyaktig samme prosessen igjen, og ingen problemer nydelig fyldig og tykk gresk yogurt.

Siste forsøket i denne utprøvingen gjorde jeg med Gårdsmjølk og tilsatte mer fløte. Da kom dette lett gule fløte»fett laget igjen, så for meg har dette kun med fløte/fett laget i melken å gjøre.

Men, hadde det vært en annen farge, eks. rose aktig da hadde alt gått i toalettet da det er et tydelig signal på at det er kommet andre bakterier som ikke skal være med.
Så da var delen om teori og utprøving om melk unnagjort 😉

Jeg legger først ut den vanlige grunnoppskriften til å lage yogurt, og under skriver jeg hvordan den kan lages i instant pot eller crock-pot express.

Grunnoppskrift:
1 pakke starter til 2 l ifra Bacillus Bulgaricus / 1/4 teskje
2 l melk

 • Varm opp melken til ca 85°C – 100°C (melk koker ved 100°C) for å drepe alle bakterier som kan reagere med Lactobacillus Bulgaricus. Vær forsiktig så en ikke brenner melken (en kan lese mer under angående oppvarming av melk).
 • Avkjøl melken til 43°C, hvis en ikke har temperatur måler så test med lillefingeren. Hvis du kan holde den nede i melken i 5 sek er det rett temperatur.
 • Tilsett 1/4 teskje av starteren og rør godt, ca 3-4 minutter med en visp. 
 • Ta et lokk over kaserollen, men må ha mulighet til at luft slipper inn og ut.
 • En kan enten sette kaserollen inn i stekeovn kun med lys på, eller laveste temperatur og med en sleiv i døren. Eller pakke den inn i en dyne, teppe eller bruke yogurtmaskin.

Yogurt vil ved normal temperatur bruke 5-6 timer, hvis det er kjølig kan den ta opp til 10-12 timer på å bli ferdig. En kan sjekke om yogurten har satt seg, ved å tippe litt på kaserollen – hvis inneholder er helt fast istedenfor flytende er den ferdig. Hvis en vil ha syrligere yogurt lar en den stå lengre, etter at den er ferdig setter jeg alltid yogurten i kjøleskapet og lar den bli helt avkjølt før vi spiser den 🙂

Det geniale nå er at du må huske på å ikke spise opp all den naturelle yoghurten, ta være på min. 1/2 dl til 2l melk eller minst 2 ss til 1 l melk.
Men, da Norge ikke er Bulgaria i klima og geografi, vil den ikke virke i det uendelige.

Lage yogurt i instant pot / crock-pot express:

Flesteparten av instant pot og crock-pot express har et yogurt program, alt lages i samme kaserolle og maskin, genialt.
De forskjellige modeller kan ha forskjellige måter, så sjekk ut din modell. For min modell DUO PLUS:

 • Passer på at trykk kokere funksjonen ikke er på og har heller ikke silikon ringen på i lokket.
 • Tykker på Yogurt programmet til det står BOIL og IP piper når programmet er ferdig. 
 • Lar den stå i 5 min før jeg tar av lokket og rører for å få vekk evt. snerke.
 • Vente til temperaturen faller til 43°C, tilsetter 1/4 ts med starter kultur og rører i 5 min.
 • Setter på lokket stiller inn på 7 eller 8 timer, det synes vi er passe.
 • Når programmet er ferdig, tar jeg et håndkle over kaserollen og et lokk over der og setter i kjøleskapet.
 • Etter den har stått i kjøleskapet gjerne over natten, så tar heller jeg yogurten over i en passende bolle og klar til servering 🙂 Men, først for syns skyld, så setter jeg en ss nedi bollen er en greie på FB gruppene bare for å vise hvor tykk den er 😉

Noen tips:

 • Oppbevaring – bruker du ikke opp all starter kulturen med en gang. Brett posen i kanten, ta en god klype på og inn i en pose og oppbevar i fryseren da holder den seg i månedsvis.
 • En kan bruke ferdig yogurt til å lage mer, ta vare på ca 1 dl når den er ferdig kan også fryses for å bruke senere. Yogurten er sterkest i begynnelsen, så ikke bruker over 5 dager gammel yogurt om du vil restarte.
 • Alle typer plantemelk kan brukes, følg da denne oppskriften prinsippene er den samme.
 • Etter at jeg fikk IP så ble jeg med i noen grupper på FB. Amerikanerene er veldig glad i søtt det må ikke smake syrlig, men et at tipsene jeg fikk der og som vi syntes var godt og ikke for søtt er å tilsette en boks med kondensert melk. Om du har lyst til å gjøre det så kan en tilsette boksen med kondensert melk etter at melken er varmet opp, senker temperaturen litt kjappere og før en tilsetter starter kultur. Jeg prøvde også med dulce de leche, men det ble alt for søtt 😉

Velbekomme 🙂

GIVE AWAY!!!!

Her kommer en gladnyhet,  Bacillusbulgarius.com leverandøren min på bulgarsk yoghurt, har sendt meg 8 pakker på sitt nye produkt GRESK yogurt starter 😀


Du kan nå vinne en startpakke til GRESK yogurt starter.
Sjekk ut Bacillusbulgaricus for mer information om GRESK YOGURT starter og de andre produktene deres. 

Hvordan blir du med i trekningen?
To ting:
1. Du må inn på facebook og like  HK Fermenterte, del gjerne Give Away’en om du har lyst.
2. Kommenter her under at du har likt FB siden, og også hvorfor du kan tenke deg å få en starter og skriv hvilken starter du har lyst til å vinne, husk at du må kommerentere her på bloggen.

Give Away’en går ifra 29 mars – 5 april
.
Vinneren får beskjed på den mail adr. som blir oppgitt på kommentar feltet, hvis en ikke svarer blir det trukket ut ny vinner.

Dette er en privat Give Away som er organisert av HK Fermenterte og Bacillusbulgaricus.com


Lykke til!!!

VINNERE : Lodd nr 30, 23, 24, 21 ,4, 12, 31, 1.
Mayeliz – 8l starter
Unn – 8l starter
Katrine – 4l starter
Mona – 4l starter
Jennifer – 2l starter
Bente – 2l starter
Cecilie – 2l starter
Annika – 2l starter

Gratulerer så mye 😀
Send mail med adresse til fermentertdrikke@gmail.com

Du finner HK Fermenterte her:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

64 comments

 1. Ja takk! Vil gjerne prøve meg på yoghurt da jeg og Lucas trenger så masse gode baktiser vi kan få etter en runde sykdom ?❤️?

 2. Hei! Har likt siden din og følgt med deg ei stund. Har tidligere forsøkt å fermentere bl a kimchi etter din oppskrift. Har no flyttet i mindre leilighet, så har blirr litt begrensinger med fermentering. Har noen vannkefir, som jeg har planer om å bytte ut. Tenkte da å kjøpe ny fra deg, men tror jeg vil vente til det blir enda mer vår. Yoghurt spis eg mykje av. Laga en del selv tidligere (har yoghurtmaskin), kjøper stort sett naturell yoghurt nå. Men er veldig interessert i å kunne vinne give-awayen din og forsøke den nye greske yoghurten. Krysser fingre for det.

  Ps! Så kjekt at du er med på Gry Hammer si facebook også. Det er så kjekt å følge med både her og der. Lykke til!

  Mvh
  Bente Sylte Larsen

 3. heia dette har jeg veldig lyst å prøve meg på .Om jeg ikke vinner håper jeg du åpner nettbutikken igjen

 4. Hei Takk for at du lager så mange flotte videoer. Du er en inspirasjon. Jeg har likt HK Fermenterte siden din lenge og er med i gruppen. Jeg kunne tenkt meg å få en Gresk yogurt starter og få prøvd den hvis jeg er heldig å vinne. Jeg tåler ikke vanlig butikk yoghurt. så dette er spennende med noe nytt. Jeg har prøvd den bulgarske som jeg bestilte i desember 2019. Den er kjempe god.

 5. Takk for sendingen din som jeg fikk med meg i ettertid. Alltid inspirerende, du. Jeg har prøvd meg på forskjellige typer yoghurt og synes nå det er spennende å få prøve denne nå 😉 Så da håper jeg på å være blant de heldige. Du nevner at man kan bruke plantemelk og går da ut i fra at man også kan bruke kokosmelk som jeg er veldig glad i.
  Når anledningen dukker opp så vil jeg også svært gjerne prøve den bulgarske.

 6. Jeg har fulgt HM Fermenterte lenge, liker at du deler av dine erfaringer, det gir svar på mange spørsmål som dukker opp her hos meg 🙂 Jeg har laktose intoleranse. Jeg har igjen å lage min egen yoghurt, og dette er en fin sjanse til å komme igang med det, tenker jeg…om jeg er så heldig å vinne en pakke 🙂
  Ps: Godt å høre at hodet ditt har blitt bedre, glad for deg <3

  1. Ble så ivrig da jeg så du hadde Give Away på Yoghurt at det gikk litt fort i svingene :o) Jeg har mest lyst å prøve meg på Gresk yoghurt, men er åpen for alt.

 7. Hei. Jeg er glad for at du skal starte med te og yughurt. Det skal bli fint å få kjøpe hibiskus den finner jeg veldig lite av både her og hjemme
  Yughurt ser helt fantastisk ut. Vinner lykke har jeg ikke. Men kjøper når du kommer så langt.
  Gleder meg. Lykke til med alt

 8. Hei, har likt siden din og fulgt deg en stund – masse god info å finne der. ? har holdt på med fermentertering av mat og drikke en liten stund men yoghurt har jeg ikke kommet i gang med enda. Har bulgarsk yoghurt starter liggende i fryseren så nå blir det å prøve seg frem. Viss jeg er så heldig å vinne så ønsker jeg å prøve meg på gresk yoghurt ?

 9. Har likt både siden og fb-grippen din noen uker nå og flg din oppskrift på kombucha, blir spenende å se ?. Jeg r veldig glad i gresk yoghurt of bruker det mye, hadde vært morsomt å lage egen egen.

  1. Gresk yoghurt er helt nydelig, og det hadde vært veldig spennende å lage sin egen, og være selvforsynt med yoghurt!

 10. Likt FB siden! Vi har veldig lyst til å prøve å lage egen gresk yoghurt, det er kjøpe favoritten her i huset.

 11. Hei, har fulgt siden din en stund. Har veldig lyst å prøve gresk yoghurt, fordi det er veldig godt og har lyst å prøve å lage det selv hjemme ?

 12. FB ?
  Hadde vært spennende å prøve seg på egen yoghurt ? Prøver å få i meg litt mer «levende» mat.

 13. Har lyst å prøve å lage gresk yoghurt selv ? Prøvde en gang å lage «vanlig» yoghurt, med melkekefirkorn, men den smakte bare fjøs ??

 14. Har likt siden? Spiser yoghurt eller surmelk hver dag. Vil gjerne prøve denne greske typen?

 15. Heisann, har likt siden. Her i huset elsker vi gresk yoghurt som blir kjøpt i butikken, men har lenge hatt lyst til å prøve å lage selv?

 16. Liker siden din og har fulgt deg siden jeg kjøpte vannkefirkorn fra deg, for et par-tre år siden. Veldig potente korn, som fortsatt gir nydelig vannkefir!
  Bruker en del gresk (og tyrkisk) yoghurt fra butikken, men kunne virkelig tenkt meg å heller lage selv! Spent på om jeg er så heldig at jeg vinner ??

 17. Har likt siden din for lenge siden ?
  Jeg kunne tenkt meg å prøve ut denne også, for å smake på forskjellen og se om den kanskje er mer tykk enn hva jeg opplevde den andre som ?
  Kanskje får jeg satt i gang igjen youghurt også ?

  1. Hei, jeg liker siden din på FB. Tusen takk for inspirasjon du legger ut, jeg bruker bloggen din som oppslagsverk. Jeg ønsker meg gresk yoghurt starter. Ha en riktig fin påske!

 18. Liker på fb☺️Hele familien er glad i naturellyoghurt, så det hadde vært stas å lage?

 19. Hei ? har likt og fulgt med på siden din lenge. Masse god info. Kunne tenke meg å prøve gresk yoghurt denne gang. Har blitt en god stund siden jeg har fermentert mat og drikke så nå er der på tide å begynne igjen. ?

 20. Liker på FB 😀 Kunne godt tenkt meg å prøve å lage gresk yoghurt (Y) Takk for at du har så informativ blog og Facebookside.

 21. Jeg har lagret bulgarsk yoghurt nå flere ganger og kunne gjerne tenke meg å prøve å lage gresk yoghurt. Jeg har vært med i gruppen ho fermenterte over tid og fått mye hjelp og mange gode tips der.

 22. Hurra jeg vant ❤️ Tusen takk for muligheten, og tusen takk for all fin info her på bloggen og inne på Facebook gruppen. Har hatt mye glede av å følge med

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.