HK Fermenterte Drikke – en livstil

JUN – fermentert grønn te og honning (oppdatert 1. mars -20)

Jun – fermentert te

Jun blir ofte kalt lillesøster til Kombucha eller ref. til sprudlende champagne, felles for begge er en tilsatt bakterie- og gjærkultur; SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).
Opprinnelsen til Jun er veldig uklar, det sies at den kommer ifra Himalaya. Men, en har ikke hittill klart å finne noen kilder som kan verifisere dette, en teori som kanskje også jeg heller til er at en eller anne gang i historien ble det brukt grønn te og honning til en kombucha kultur, som etterhvert ble den til den vi kaller Jun i dag 😉

Jun blir brygget med grønn te og honning, det anbefales og bruke økologisk te (dyrkes uten plantevernsmidler) og aller helst norsk honning som en vet ikke er gjort noe tull med 😉 Jun skal brygges med ren grønn te, alt som har aroma eller olje i seg kan føre til mugg.

Jun liker å ha det kjøligere enn kombucha, rundt 20c så har Jun det veldig bra og er som oftest ferdig fermentert på en 3-5 dager. Begynn å smake på rundt dag 3, den skal smake syrlig med en touch av honning. Smaker den grønn te med honning, er den ikke ferdig.

Brygging på Jun bør en alltid ha min 10% starter. Starter er hva som er av den forrige bryggingen, eller om en har et hotell og tar derifra.

Til 1,5 liter:

1,5 l vann
4 poser grønn te
3-4 ss norsk honning (beste ta kontakt med en lokal birøkter, ellers se etter i i helsekost/butikk etter norsk honning)
1,5 dl starter
1 Jun scoby

Hell den avkjølte teen i Norgesglasset du skal fermentere i, eventuelt glass beholderen du har tilgjengelig, ha deretter i Junstarter og Scoby.

Om en ikke har vannkoker med temperatur innstilling, så kok vannet akkurat opp til kokepunktet og trekk til side. Etter et par min, hell over i en ren glasskrukke 1,5 l vann og ta i 4 poser med grønn te stå å trekke 15-20 min. Tilsett honningen mens teen fortsatt er varm (30c), er den for varm så dreper en alle de gode bakteriene i honningen. Rør rundt med en plasts leiv til honningen er helt oppløst.
La te blandingen bli helt avkjølt, før du tilsetter starter og jun scoby.

Ta over enten tørkepapir/kaffefilter over åpningen og strikk, Jun te skal ha aerob brygging. Når du skal prøve smake, ta et sugerør og stikk ned på siden av krukken og scobyen, lag vakum i sugerøret og test etter 3 dager. Som oftest er den ferdig etter 5 dager, om det er veldig varmt kan den bli ferdig på 2 dager.

ETTERFERMENTERING

Nå produserer riktignok Jun kullsyre allerede ifra begynnelsen, men om en vil ha noe smak og mer kullsyre kan en etterfermentere.

Det letteste er å etterfermetere 2F i to omganger, først i krukken (husk å ta ut scobyen) legg i frukt eller det du vil ettefermentere med, la det ligge ca i 2-3 dager, ta ut frukten, sil av og hell på flasker med patentkork og la de stå på kjøkkenbenken et par dager til. Pass på at om du ser det danner seg kullsyre i halsen, sett flasken inn i kjøleskapet. Det skal fylles opp til rett under halsen der hvor den blir tykkere, grunnen er at ellers vil kullsyren danne seg i halsen og ikke gå ned i Jun teen.
Det er også viktig å «burbe» lufte flasken ca 1 gang for dagen, ellers kan en risikere at flasken eksploderer.

JUN HOTELL
Det vil som oftest alltid danne seg en ny scoby etter hver brygging, og til slutt blir det flere enn en vil brygge med. Da er det fint å lage seg et hotell, en tar eks. 1 l Norgesglass tar scoby over og fyller opp med ferdigbrygget jun til scobyen dekkes, ta gjerne i litt ekstra om du senere vil gi en scoby med starter videre. Hotellet har en tett lokk, dette for at ikke væsken skal fordampe så fort, og hotellet skal stå på kjøkkenbenken. Det vil også alltid danne seg en ny scoby i overflaten, dette er helt vanlig både ved anerob og aeorob tilgang.
Deretter kan en ta over 1 dl hver gang en har brygget Jun te, og slik holder en hotellet levende veldig lenge. Viktigst er at hotellet ikke går tomt for væske.

TE
Viktig å bruke ren grønn te uten noe tilsetnings aroma eller olje.
Tips:
St Dalfour, sine grønne teer, kan kjøpes på iHerb bruk gjerne koden min for å få litt rabbat; GCD448 
Sencha te
Pukka Matcha green

HONNING
Grunnet næringsinnhold, er det best å bruke honning som er ren og ikke behandlet. Er en heldig at en er birøkter som jeg er, eller du bor i nærheten av birøktere så kan jeg nesten garantere at det er den beste honningen. Ellers eks. Honningsentralen sin orange boks, helsekosten selger nå ofte ekte norsk honning ifra birøktere sjekk ut der.
Mange av de norske birøkterene reagerer på bruk av kaldslynget, rå, ubehandlet honning. Norsk honning er ren og ikke tuklet med, men kjøper en honning i innvandrer butikker og i utlandet kan honningen gjerne være utblandet med sukker/fruktose varmebehandlet etc. Spesielt utrykket kaldslynget er det mange som reagerer på, husk at i bikuben er det naturlig 32g og når vi skal slynge må det være varmt i rommet noe å tenke over 😉

SMÅ BRYGGE TIPS:

Sett aldri Jun starter i kjøleskapet, det er en levende kultur og sjansen for mugg eller endre kultur er stor etter å ha vært i kjøleskapet.
En skal aldri bruke edikk eller eplecider edikk i Jun eller kombucha for den saks skyld, dette vil endre baketerikulturen.
Når en vasker, bruk gjerne økologisk vaskemiddel og skyll veldig godt, gjerne avslutt med å skylle i kokende vann. Unngå helst oppvaskmaskin, men gjør en det skyll veldig godt, da det kan sitte igjen rester av kjemikalier.
Unngå å bruk tre, metall i Jun kulturen.

Lykke til!

Du finner HK Fermenterte her:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

4 comments

 1. Hei. Jeg trodde at man ikke burde la grønn te trekke mer enn 1-3 min, du trekker den lenger. Blir den ikke bitter da?
  Kan man ikke lukke Norgesglasset ordentlig med låg?
  Vh Dina

  1. Heia

   Viktigst med grønn te er temperaturen når en bruker rundt 70c går det greit, og passe på at en ikke presser på teen etterpå dette gjelder både grønn og svart te ellers kommer bitterstoffene ut.
   Når jun fermenteres skal den ikke ha lukket lokk, da med enten kaffefilter/serviett lignende over. Om en vil oppbevare jun i Norgesglass da kan en lukke som vanlig.

  1. Heia

   Det er en starter kultur som er viktigst, uansett om en har jun eller kombucha. Socby er et biprodukt som dannes automatisk når en har en sterk og stabil kultur, for å lage jun må en ha jun starter og samme med kombucha.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.