HK Fermenterte Drikke – en livstil

På tide med en fermentert surkål oppskrift m/ rødbeter og gulerot

Det har blitt blogget mye om fermenterte drikker og kremt, kimchi i det siste. Så hva er vel ikke bedre enn en skikkelig norsk surkål, eller jeg må jo alltid gjøre en liten vri 😀

Men, sånn basis, så holder det med hodekål og salt, så enkelt sier du? Jepp, trenger ikke å være mer komplisert enn det. 1 hodekål og 1 ss salt er basis oppskrift, og enkelte om du liker karve velger å ha det med også (nå er jeg ikke så begreistret for karve, så den kutter jeg enkelt ut).

Oj, jeg glemte jo nesten å skrive om alle de gode helsefordelene en har ved å spise fermentert mat, og surkål er en av det beste vi kan spise. Faktisk ved kun å spise 1 ss daglig, for vi alt vi trenger av de goe probiotiske bakteriene, som hjelper til å stabiliserer tarmen vår.
Nå er jo ikke fermentering eller melkesyregjæring noe nytt, dette er noe alle gjorde før vi fikk kjøleskapet og hadde jordkjeller og det måtte finnes måter å kunne oppbevare maten over lengre tid på. Det geniale er jo da at når fermentering skjer, blir stivelse og sukker i grønnsakene omdannet til syre, og ved hjelp av melkesyreproduserende bakterier som finnes i små mengder på alle levende organismer og spesielt på økologiske grønnsaker er dette manna for kropp og sjel.
Fermenteringen gjør at grønnsakene er lettere for kroppen og oppta, de goe bakteriene blomstrer og vitaminer og ensymer godgjør seg. Spesielt i dag, ved så mye bruk av antiobiotika er surkål en verdifull hjelp, og selv legevitenskapen begynner nå å komme etter og forstår at tarmen har mer å si enn en hittill har lagt vekt på.
Det er studier som viser at melkesyregjæret mat, fører til redusert kreftrisiko i tarmen rett og slett fordi tarmflora og tarmfunksjoner forbedres. Det holder blodsukker mer stabilt, og imunforsvar og allergi blir redusert.

Jeg har selv IBS og diabetes 1,5 og ser stor forbedring på min egen helse etter at fermentering ble en livstil. Det finnes mye mer informasjon ute om hvorfor surkål er så sunt, men det skal jeg ikke lage en avhandling om her.

Kun noen småtips til, når den fermenterte surkålen er ferdig ikke overdriv med spisingen det kan bli for mye 😉
Bruk den gjerne til å blande i forskjellige salater, tilsett i creme fraiche, rømme og lag italiensk salat, rødbete salt etc. mulighetene er mange.

Tilbake til en super god surkål oppskrift med rødbeter, gulerøtter og rødløk, yummie og jeg håper du også vil like den 🙂 Akkurat nå er det kommet sommerkål i butikken, foretrekker den fremover vanlig hodekål da sistnevnte er litt tørr.  OPPDATERING! Anbefaler ikke sommerkål, da må det i såfall spises opp veldig fort. Den trenger veldig lite bearbeiding, og vil nok heller bruke vanlig hodekål eller rødkål.
Bare husk, lesson learned dobbel mengde sommerkål til hodekål, mye mer luft og vann i sommerkålen.


PS! På bildet over, laget jeg også surkål med gurkemeie, derfor det ligger ute litt mer råvarer enn i oppskriften 😉

Vi gjør som følgende:
Sommerkålen finsnittes, enten med kniv og her kan jeg anbefale Victorianox Santoku kniven den er bare kjempegod å jobbe med, ellers vanlige trikset med ostehøvel eller sjekk opp Gefu sin Kål, grønt og osteskjærer. Når kålen finsnittes går det kjappere å få væsken til å slippe, enn om en skjærer grovt, kan også bruke foodprosseser om en vil det.
Oppi bollen og en 2 ss havsalt, jeg bruker her eldorado flak havsalt.

Dette er tupperware bakebollen 7,5 l og ser ut som om det er mye kål.

Men slik ser det ut etter kun 5-6 min massering, trenger ikke så massering når det er sommerkål slipper væsken fort.

Rødbeter, gulerøtter blir julienne skjært på mandolinen, vær forsiktig den er superskarp og allerede kuttet sine ofre (derfor jeg fikk den) og rødkål finsnittes og oppi bollen.

Masserer alt forsiktig sammen et par minutter.

Fylles oppi Norgesglass, ble nok til et 2 l og et 1 l også kommer det geniale; her kommer Masontops pickle airlock og pickle pebbels glassvekter til nytte. Ikke få panikken enda, det skal fylles mer saltlake i etter at pickle pebbels glassvekter er lagt oppi 😉

Masontops Pickle Pebbles glass vekt lagt oppi, og saltlake fylles opp passer på at ingenting flyter i overflaten.

Masontops Pickle airlock satt på, og skrulokket skrues på plass og voila klar til fermentering. Luft slipper ut, men ingen luft slipper inn.  Det enda mer geniale er at når fermenteringen er ferdig, tar en vekk pickle pebbels glassvekt og pickle airlock, og bare legger på den vanlige glasskiven med gummring.
se nettbutikken for mer info om Masontops produktene, der finner du også Masontops fermenteringssettet som har med en stamper i tillegg.

Disse glassene står nå i 2-3 dager på kjøkkenbenken til en ser at fermenteringen er godt i gang, det ser en på at det bobler i krukken. En bør også være litt obs på stormgjæring de første dagene, så sett gjerne et litt dypt fat under. Deretter en 5-6 dager i et kjøligere rom også inn i  kjøleskapet, jeg lar surkålen gjerne stå et par mnd. før jeg begynner å spise av den blir bare bedre jo lengre den står. Tar av i et mindre glass, så slipper jeg å åpne opp den store krukken daglig.

og trenger du oppskrift, har jeg vært så flink å denne gangen notere opp sånn ca hva jeg har brukt, bruker alltid økologisk så sant jeg får fatt på.

1 rødkål / hodekål evt. 2 sommerkål (rødkål har mye mer næring, så bruk den når det er sesong)
4-5 små økologiske rødbeter
2 store gulerøtter
2 mellomstore rødløk
2 ss flak havsalt (eldorado kjøpes hos Spar, Kiwi, Bunnpris) alt. himalayasalt om en vil bruke det.

Ferdig 🙂

Noen småtips:
Når det gjelder rengjøring av både glass og masontops, jeg rengjør ved å vaske grundig på hånd med økologisk vaskemiddel, skyller med hvit edikk i siste omgang og skyller igjen med kokende vann. Har aldri hatt noe problem med mugg, men bruker du oppvaskmaskin og bruker vanlig oppvaskmiddel med glansemiddel er dette fy fy, det kan føre til mugg. Gladmeldingen, er at det finnes økologisk oppvaskmiddel og jeg bruker Ecover naturell og det går helt fint 😉
Ellers ikke bruk redskaper i tre, da disse kan inneholde sporer ifra andre matvarer etc. Vær nøye med renhold, vask hender godt, arbeidsflate etc.

Så da gjenstår det bare å si velbekomme 🙂

Hilsen Kim

Du finner HK Fermenterte eller på:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

GIVE AWAY avsluttet!
Del din favoritt surkål oppskrift, del gjerne også bilde. Det blir trekning 31 mai, om ikke de som vinner melder seg innen 3 dager, blir det trukket på nytt. Du må selv følge om du skulle vinne, og sende meg adressen din innen fristen.
Jeg har 2 Masontops pickle airlocks som er genial, ikke bare til surkål men all type grønnsaker en vil fermentere 😉

PS! Om du aldri har laget surkål, så har du kanskje en annen fermentert oppskrift med grønnsaker 😉

Da det kun var 3 som skrev, så sender jeg ut en masontops pickles airlock til dere alle sammen.
Marit V, Jonas Bergem og Karoline Kalstad, send meg navn og adresse så kommer det en masontops pickles airlock i posten 🙂

10 comments

 1. Hei! Så fin og informativ blogg du har! 🙂 Jeg har ingen favorittoppskrift å dele, enda! Håper jeg får være med i trekningen likevel, surkål er neste prosjekt!

   1. Nei, jeg har aldri prøvd meg på grønnsaker, kun drikke! 🙂 Vannkefir etterfermentert med bær er favoritten!

 2. Stilig! Jeg er fan av rødbeter og gulrøtter, så min oppskrift er:
  2 hodekål
  3 store økologiske rødbeter
  4 økologiske gulrøtter
  1 eple
  noen cm revet ingefær
  En god dose med maldonsalt / himalayasalt!

 3. Eg er heilt ny i på fermentering. Har akkurat satt kål til fermentering, kun blanda med litt salt og i sin egen veske. Spent på resultat. Har desverre ikkje oppskrift å dele, men kanskje eg kan vere med i trekning likevel? 🙂

 4. kan vi tilsette litt ingefær,sukker og eddik for å gi den mer søt og syrlig smak, eller ødelegger det fermenteringen?

  1. En kan fint bruke ingegær, men til surkål bruker en ikke sukker eller edikk det er sånn butikk surkål lages. Ikke noe næring, bare mye sukker og edikk.
   Er mye en kan bruke til å lage ulike surkål typer, blant annet med bruk av epler.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.