HK Fermenterte Drikke – en livstil

Fermentert smør

Nå skulle vel egentlig mitt først innlegg kanskje ha vært om Kombucha, fermentert te. Men, siden det er mange som venter på innlegget mitt om fermentert smør, tar vi det først.

Du kjenner kanskje til melkekefir korn og hvordan lage kefir, men vet du at du kan bruke melkekefir kornene til å fermentere fløte og lage smør?

Jeg er veldig glad i Røros meieriet sitt økologisk smør, skal vi lage noe god bakst eller kålrotstappe må jeg bare ha akkurat det smøret. Men, så kom jeg over en utenlandsk side som skrev om nettopp fermentert smør, og da måtte jeg jo bare prøve.

So here we go 🙂

Du trenger ca 1 ss med melkekefir korn til 1 liten kartong med fløte (3dl), her har jeg tatt oppi to kartonger så det er 6 dl tilsammen. Settes dekkes over med et kjøkkenpapir/klede og står til fermentering i 24-78 timer (temperatur styrer en del i forhold til tid).

Når fløten har stått med melke kefirkornene i 24-72 timer, jeg har pleid å la de stå i 72 timer da jeg liker smøret litt syrlig på smak.  Fisker du opp kornene, og setter den fermenterte fløten i kjøleskapet et par timer. Da fløten nå er blitt veldig tykk, kan det være vanskelig å ta ut MK kornene med hånden. Sil i rustfritt stål og en slikkepott er da beste hjelpemiddelet, og ikke vær urolig for kornene de tåler håndteringen helt fint 😉

Deretter begynner du forsiktig å piske på laveste trinnet, før du gradvis øker på.

Når du ser at kjernemelken begynner å skille seg ut, gå ned på hastigheten på miksmasteren og når du ser at det ikke kommer noe mer kjernemelk er det klar til neste steg.


En samler sammen alt smøret til en smørklump.

Lite tips, greit å ha på seg engangshansker, både fordi det er litt grisete men hanskene beskytter litt mot den kalde smørmassen. Spesielt i neste trinn, når en skal vaske smørmassen i kaldt vann. På bildet har jeg samlet all smørmassen, og du kan se kjernemelken som du ikke må kaste (kommer med en lur oppskrift til hvordan bruke den).

Du vasker smørmassen helt til vannet er klart, jo mer kjernemelk du får ut jo lenger holder også smøret seg.

Til slutt tilsetter du salt eller andre urter/krydder, jeg bruker himalaya salt denne gangen. Et lite tips, ikke vær for ivrig med saltet. Det blir mer fordelt etter en dag, og da kan smøret plutselig bli for salt.

Voila, ferdig fermentert smør 🙂
Oppbevares i romtemperatur eller kjøleskapet, bare husk å ta ut en liten stund før du skal bruke det.  Skal du ikke bruke det med en gang gang, kan det fryses.

Nå må jeg på jakt etter de gamle fine smør treboksene, der det var mønster og smøret ble fint å se på 😉

 

13 comments

 1. Hei, og tusen takk for så flott tips. Jeg gjekk rett og satte fløte til fermentering med korn melkekefirkorn i fløten. Jeg bruker også å legge melkekefirkorn i kokosmelk og så etter 48 timer er den tykk og smaker veldig godt syns jeg. Bruker den da som yoghurt og har korn og frø over som er fermentert og tørket:-))) Er spent på å få flere tips fra deg.. Lykke til:-)))

 2. TUSEN TAKK for at du deler! Jeg har akkurat lagd smør etter din oppskrift og det ble jo bare helt supert! så TAKK!!! 🙂 Hvor lenge holder det seg i kjøleskapet? Og bruker du det stort sett på surdeigsblingsen eller har du noe andre gode «bruksområder» også? 🙂

  1. Heia

   Så koselig å høre at du likte smøret. Det holder seg i kjøleskapet i hvertfall en uke, men det jeg gjør er å rulle det til en pølse dele opp også fryse så bare tar jeg opp det jeg trenger.
   Ellers bruker jeg smøret til alt mulig, både i bakst, i matlaging etc. 🙂

   1. Takk for raskt svar! 🙂 Da skal jeg jammen fryse ned en del av det:-) Kan man steke med smøret i panne også?

 3. Oi, dette høres spennende ut ? Nå skal jeg bestille kornene og sette i gang! Jeg tror min mixmaster har litt for høyt tempo på laveste trinn – så kanskje jeg må kjøpe ny. Får se det an.

 4. Dette var gøy, Kim. Og det ble mye enklere enn jeg først trodde ?Må bare få litt trening i å plukke ut kornene. Fant en ts i massen da jeg skulle vaske ut kjernemelken. Så jeg vurderer om jeg kan legge dem tilbake sammen med de andre. Takk for at du deler her på siden din.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.