HK Fermenterte Drikke – en livstil

Fire Cider, min egen versjon med kombucha edikk ;)

For noen år siden fant jeg Rosemary’s story om Fire Cider, (her ligger også original oppskriften) hvordan hun og andre ikke fikk lov til å selge Fire Cider for noen hadde klart å trademarke den. Lang historie kort, den gangen så delte de ut oppskriften gratis, og de vant rettsaken og Fire Cider som navn er frigitt nå, jippi 🙂

Så nå lurer du sikkert på hva er Fire Cider, som navnet sier den er virkelig fyrig og det kan føles som en brann i halsen.  Med innhold av pepper rot, ingefær, løk, hvitløk, cayennepepper og en kan også bruke annet, så er den antibakteriell og antiviral kan ta knekken på omgangsyke og den værste Manneflu. Ja, du hørte riktig, den tar Manneflu og derfor jeg alltid er bekymret når jeg går tom for Fire Cider i huset som nå 😉 Men, vi har all mulig fermentert mat og drikke, og et annet triks når en kjenner en blir snufsen, eller noe annet bugg er på gang så kan en også ta noe ss med surkål saft utover dagen 🙂

I den orginale oppskriften er det brukt økologisk og rå altså upastseriusert eplecider edikk, normalt sett bruker jeg alltid Bragg Organic Raw Unfiltered Apple Cider Vinegar With The ‘Mother’ Unflavored som jeg kjøper hos VitaCost. Helios sin eplecider edikk blir vel det nærmeste, men den er ikke like god.

Siden jeg var tom, så brukte jeg denne gangen overbrygget kombucha dvs. kombucha edikk skulle lage mer fermenteret senneps kombucha, hadde så mye at jeg kunne bruke til å lage Fire Cider.

Så her er min oppskrift på Fire Cider, alt er litt basert på hva jeg hadde i huset. Men eller obs, og stort OBS! om du ikke har bruke fersk pepperrot før i mat, den er kjempesterk i duft og egentlig burde en stått utendørs og laget Fire Cider. Første gangen jeg laget fire cider så rev jeg den for hånd, kan trygt si aldri mer tårene sprutet og jeg hev etter pusten og måtte gjevnlig løpe ut av kjøkkenet og vinduet stå fullt opp. Denne gangen brukte jeg food prosessor, klok av skade. Men, siden jeg brukte så mye pepper rot, så ble det like «ille» og tårene sprutet og jeg måtte løpe ut av kjøkkenet et par ganger før jeg fikk opp vinduet og på med eteriske oljer, må nå flire litt også.
Iallfall du herved nå advart 🙂

Et annet lite tips, jeg har lenge hatt utfordringer med å få tak på fersk pepper rot. Coop har det i sitt system, så jeg fikk min lokale coop butikk til å ta den inn 🙂

Fire Cider oppskrift
(jeg brukte food prosessor til alt, bare forandret skjæreskivene)

5 dl revet pepper rot
2-3 store løk
2 dl revet hvitløk
2 dl revet ingefær
Cayenne chili, fersk eller tørket, bruk så mye som du finner er passe.
Lite tips når det kommer til cayenne; en skal bruke såpass mye at når en tar en smak når alt er ristet sammen og klar til fermentering ,så kjenner en «fire kicket» 😉

En kan også bruke gurkemeie,

Fyll i et stor krukke, husk ikke fyll helt opp, la det være 2-3 cm til toppen, etterfyll med rå eplecider edikk eller som jeg gjorde denne gangen kombucha edikk.
La den stå i 1 mnd i romtemperatur, en kan riste på glasset daglig for å hjelpe på prosessen.

Når den er ferdig, sil av. Men, ikke hiv restene, tørk de og mal opp og bruk som krydder, bare husk Fire 😉

Tilsett honning til rette smaken, skal være fyrig også hel over på flasker eller glass. Oppbevar i kjøleskapet, holder seg i mange mnd. eller et par år.

En bruker Fire Cider som et tilskudd, dvs dette er ikke noe tørstedrikk om noen klarer det si ifra 😉 En tar 1- 3 ss i løpet av en dag, eller et lite shotglass 🙂

PS! Jeg pleier å ta bilder underveis i prosessen, men denne gangen ble det ikke gjort siden tårer sprutet, og jeg måtte evakuere kjøkkenet med gjevne mellomrom 😉

Hilsen Kim

Du finner HK Fermenterte eller på:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

4 comments

 1. Hei Kim og riktig Godt Nytt År til deg – lenge siden sist, men det har vært så mye her og jeg har visstnok en tendens til å ta på meg for mye da det er såååå mye som er interessant – freaker rett og slett ut, men det er først nå jeg innser det så da detter jeg ut – huff å huff, men nå vet du det. Og de eteriske oljene har jeg bare måttet ta pause fra. Kommer forhåpentligvis sterkere tilbake. Du skriver så morsomt og livlig om denne Fire Cider og dette må jeg prøve å få til. Jeg bare lurer på hva du bruker som «lokk» under fermenteringstiden? Ser at du har tett lokk på bildet, men regner med at det er tatt i ettertid og at du bruker klede eller gjærlås først. Det sier seg vel egentlig selv, men bare for å være på den sikre siden. Beste hilsener fra Ellen

  1. Heia Ellen

   Godt Nyttår:)

   Har tett lokk på Fire cider, om en skal riste på krukken/glasset daglig må det tett lokk til. Jeg har som du kan se gummiring, som vil slippe ut evt. overskudds gass, men fire cider pleier ikke å ha stormgjæring.

   Mange hilsener Kim

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.