HK Fermenterte Drikke – en livstil

1 grunnoppskrift, flere brød ;)

Jeg har lenge postet bilder av brødene jeg lager ifra denne oppskriften, så nå var det vel på tide å få den blogget som jeg har lovet lenge 😉
Som alltid bruker jeg urkorn som er ifra Holli Mølle, var klar over at korn er ikke bare korn og selv spelt har en alt ifra urkorn spelt til moderne spelt. En annen storfavoritt og som jeg alltid mater surdeigstarteren min er, Svedjerug fantastisk korn sort der en for noen år siden fant 10 korn i en stabburvegg og er en av årsaken til at vi har svedjerug tilgjengelig i dag. Uten å gå for mye inn på egenskapene til dette fantastiske kornet, så inneholder svedjerug mer fiber og næring enn vanlig rug, i tillegg er det kjempegodt på smak.

Denne oppskriften er inspirert av Morten Schakenda, da han har lik filosofi som mange av oss. Langtidsheving, lite gjær om det brukes og la deigen få tid å utvikle seg naturlig bryte ned fytinsyre.

Så til selve oppskriften:

Mellomgrovt, halvgrovt, kjært barn har mange navn:
3 brød

1 1/4 kg finmalt eller siktet spelt
100 gram svedjerug
100 gram sammalt (grovmalt) spelt
50 gram havremel
40 gram maltekstrakt
1 l vann
20 gram salt
15 gram fersk gjær

TIPS! En annen variant er istedenfor å bruke 1 1/4 spelt, så kan en bruker mer svedjerug eks. 550 gram svedjerug og 700 gram spelt.

Ha alt unntatt gjær og salt i en eltebolle, elt i 2 min og la deigen hvile i min 30 min (autolyse). Bildet etter autolyse, og en kan se hvordan deigen har forandret seg.

Tilsett salt og fersk gjær og elt i ca 20 min på sakte fart, og 2 min på rask fart.

Sjekk elastisteten, en skal kunne se gjennom den uten at deigen sprekker når en strekker den forsiktig. (for å være ærlig, jeg gjør aldri dette da jeg kan se på smidigheten om deigen er ok).

Smør en bolle med olje (bruker litt olivenolje) og legger i deigen, og lar den heve til dobbel str. ca 3 timer.
På bildet har jeg hevet i bakebollen, dette kan fint gjøres unntatt ved surdeig se det fine glutennettverket.

«se tips 2 om langtidsheving».

Del deigen opp i 3 like store emner, (ja, som den nerd jeg er, jeg måler på vekten), form delene runde og legg de på en melet overfalte, dekk dem til og la den heve i ca 1 time til før de slåes opp.

Smør brødformene, legg i brødene, evt. strø mel over og dekk dem til og la de heve til dobbel str.

 

Snitt brødene på toppen rett før de går inn i ovnen, forvarmet ovn 220grader, om du har ovn som tåler det ta ca 1/2 varmt vann i bunnen og hell inn og lukke døren raskt. Etter 5 min skru ned til 180 grader, og stek videre i ca 35-40 min.

Brød bakt med hoveddel svedjerug.

Brød bakt med grunn oppskrift på spelt.

TIPS 2! Da det går med en dag med heving, kan en bruke langtidsheving: smør en bolle med litt olje og legg i deigen, dekk bollen til og sett den i et kjølig rom ca 8-12 timer (det er vinterstid nå, så trenger ikke kjøleskap på denne årstiden). Om morgenen la deigen stå i romtemperatur og få lov å «våkne» deretter følg stegene over.

Velbekomme 🙂

Hilsen Kim

Du finner HK Fermenterte eller på:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.