HK Fermenterte Drikke – en livstil

Giwe Away kun innen Norge: Bulgarsk yogurt :)

Jeg har alltid likt yoghurt, men har lett fått sure oppstøt av den som selges i butikker. Har derfor lett en stund etter ekte heirloom kultur, dvs en kultur som ikke er modifisert.
Yoghurt er sammen med kefir, noe av det sunneste vi kan spise og har de gode probiotiske bakteriene vi trenger for å ha en god balanse i tarmen som blant annet Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus. Disse to bakterie kulturene er det som danner bulgarsk yogurt, om du vil lese enda mer om historien til bulgarsk yoghurt les her på Bacillus Bulgaricus hvor jeg har kjøpt min starter kultur.
Denne bakterien er det forsket på mye, og som probiotika er det bevist at den overlever turen gjennom magesekken til tarmen. Som probiotika er yoghurten en av de mest fantastiske bakterie kulturene vi har, og er også som kefir kjent for de gode helseeffektene. Kanskje ikke for noen grunn, at de land som har sin egen yoghurt kultur, Bulgaria, Ungarn, Grekenland, Kaukasus områdene har en befolkning som blir veldig gamle og har god helse.

OPPDATERT INFO: Det geniale med en heirloom kultur, er at har du først laget en porsjon med bulgarsk yoghurt så har du resten av livet i teorien. Så sant, du alltid husker å ta vekk ca 1/2 dl til side det er alt som trengs for å lage mer 🙂 Men, Norge er ikke Bulgaria vi har forskjellig klima forskjeller, og derfor bakteriene mutere og en må ha ny starter for å fortsette. I Bulgaria tar det flere år, før den begynner å mutere, i forhold til her hjemme.Et lite tips, er å fryse ned ifra første batch da har en også mer aktiv kultur å gå på før den begynner å mutere. Det er derfor den heter Lactobacillus Bulgarius og ikke Bulgaricus yoghurt.

Jeg startet som sagt med en starter kultur ifra Bacillus Bulgaricus og slik er hvordan du går frem.
bb-pack-smaller (1)

Grunnoppskrift:
1 pakke starter til 2 l ifra Bacillus Bulgaricus / 1/4 teskje
2 l melk

Når det kommer til melk, jeg er så heldig at jeg får fersk melk og lager mesteparten av alle de melkebaserte produktene mine ifra den typen. Men, en kan velge å bruke den melken en har, bare vær obs på bør være helmelk eller eks. skummet melk & fløte da yogurt kulturen trenger fettet for å bli god kremet, fyldig yogurt 🙂

Det er også en del spørsmål rundt oppvarming av melk, bruksanvisning ifra Bacillus Bulgaricus sier varm melken opp til kokepunkt. Noen tar den opp til 85c, Gry Hammer vil ikke drepe alle de naturlige gode melke bakterierne og varmer opp til ca 46c. Dette blir litt opp til hver enkelt, selv varmet jeg opp nå første gang til kokepunktet og hold den der i 5 min.
Deretter lot jeg melken kjøle ned til ca 40c-45c, dvs at jeg kan stikke lillefinger ned i melken og holde den der i 5 sek. Så en trenger ikke termometer for å måle temperatur, jeg hadde tilfeldigvis et temperaturmåler i huset.

Tok en liten del med melk i en skål og rørte ut kulturen i den, for deretter å helle alt over i kaserollen og rørte rundt i 5 min.
20170214_163603

Om en ikke har yogurtmaskin, leste jeg det geniale at en bare setter stekeovnen på med kun lyset på da vil den være perfekt temperatur til yogurten. Lar den stå i min. 6-8 timer, jeg lot den vel stå i en 12-14 timer. Lokket settes ikke helt tett på, da bakteriene skal ha luft tilgang.

20170214_170248

Lot den avkjøle seg helt, helte over i en krukke og satte den i kjøleskapet et par timer eller mer. Da var den tykk, kremet og herlig å spise noe spiste vi naturell, også tilsatte jeg vanilla bean paste for å lage vanilje yoghurt og den var en innertier 🙂

20170215_132227 20170215_132027

Det geniale nå er at du må huske på å ikke spise opp all den naturelle yoghurten, ta være på min. 1/2 dl til 2l melk eller minst 2 ss til 1 l melk.

Hvis du ikke lager yoghurt en gang i uken, så kan ferdig yoghurt fryses ned enklere kan det ikke bli 😉

Om en har yogurt maskin, så følger en den bruksansvisningen litt av det geniale er at en har mange små krukker med yogurt.

Dette er en type jeg bruker, veldig fornøyd kjøpt på amazon Tyskland og koster rundt 300,- inkl. porto

Et par småtips;
– En trenger eks. ikke å lage 4 l med yogurt med en gang, selv lager jeg av ca 1,2 l melk og bruker 1/4 ts av starter kulturen, da kan jeg fylle opp i alle glassene som er til yogurtmaskinen.
– Det er viktig at resten av starter pulveret i posen ikke blir fuktig, ta en klemme på den og oppbevar den i fryseboksen.

Det skal også kunne gå ann å lage ost ut av yoghurt, men det for bli til en annen gang.

Lykke til 🙂

Give Away!!!!

Her kommer en gladnyhet,  Bacillusbulgarius.com hvor jeg har fått min bulgarske yoghurt starter ifra har sendt meg 10 pakker starter til 4 l yoghurt som jeg har fått lov å gi vekk 🙂

Du kan få en startpakke til 4 l yoghurt!

Hvis du passer godt på yoghurten din, kan du ha starter til lang tid og du kan også dele ut og glede andre, men etter en stund vil kulturen forvitre og du trenger mer. En av grunnene til dette er så enkelt at Norge og Bulgaria har forskjellige geografisk klima forskjeller, så selv om kulturen er heirloom dvs. ekte så er det av og til sånn 😉

Sjekk ut Bacillusbulgaricus for mer information om bulgarsk heirloom yoghurt og de andre produktene deres. 

Hvordan blir du med i trekningen?

For å delta:

1. En kan vinne både på Facebook og her på bloggen, det blir trukket ut 5 vinnere ifra Facebook siden HK Fermenterte og her på bloggen.

2. Du må like både og HK Fermenterte og  Bacillusbulgaricus på Facebook, (del gjerne Give Away’en om du har lyst, men ikke noe krav 🙂

2. Kommenter på under at du har likt FB siden, og også hvorfor du kan tenke deg å få en starter, husk at du må kommerentere her på bloggen og hvis du vil ha en ekstra vinner sjanse kommenterer du på Facebook siden også 😉

Give Away’en blir trukket 1 november kl 22:00.

Vinneren får beskjed på den mail adr. som blir oppgitt på kommentar feltet, (facebook blir vinner etterlyst da en ikke kan skjule mail adressen der). Hvis vinnerene ikke melder seg innen 2 dager, blir det trukket på nytt.

Dette er en privat Give Away som er organisert av HK Fermenterte og Bacillusbulgaricus.com

Lykke til!!!

VINNERE i tilfeldig rekkefølge, Gratulerer 🙂
Camilla
Anna Grønland Erikastein
Toril Meyer
Margaret Hundal
Ellen Christin Schmidt

 

Du finner HK Fermenterte her:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

 

 

 

14 comments

  1. Jeg har likt begge sidene ^_^ Jeg er i overkant interessert i fermentert mat og drikke, og kjøkkenbenk og kjøleskap er fulle av godsaker. Det hadde vært skikkelig moro å vinne en av disse startpakkene til yoghurt så jeg kan lage den selv også ?

  2. Likt og delt ?Hadde vært utrolig spennende å prøve denne yoghurten også. Veldig fornøyd m å lage Melkekefir, skulle gjerne lage yoghurt også ?

  3. Hei, dette hadde vært spennende å teste. Har ikke prøvd å lage yoghurt enda, på tide?Digger fermentert mat, magen min elsker det.

  4. Nå har jeg likt de to sidene. Er i en lærefase med fermentering. Har prøvd litt, og fenges nå av å gå videre til å lage yoghurt.

  5. Liker begge plasser ;* Ønsker å prøve på nytt med yoghurten da den jeg fikk fra kurset gikk heden? Jeg å kidsa elsker yoghurt men tåler dårlig fra butikken! Men hjemmelaget går fint så ???

  6. Har likt begge sidene. Jeg ønsker å vinne, da jeg vil lære å lage den beste yoghurten til meg selv og barna mine ????

  7. Har likt begge sidene og jeg ønsker å vinne for å kunne lage den beste yoghurten til meg selv og ungene mine.

  8. Har likt begge steder. Laver kombucha og mk. Fermenterer forskellige grønsager. Kunne være spændende at udvide mine prosjekter ved også at prøve sig på youhurt.

  9. Eg har likt begge sidene. Vil gjerne vinne for å kunne lage god yoghurt til store og små. Supert med tips om å kunne bruke steikeomn med berre lyset på, så kan eg eventuelt kjøpe yoghurtmaskin om eg blir hekta.

  10. Jeg lurer på om jeg forstår jeg oppskriften riktig: Skal jeg bruke 1,2 l melk, altså 12 desiliter, og 1/4 teskje kultur? Hvor lang holdbarhet er det på den ferdige yoghurten?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.