HK Fermenterte Drikke – en livstil

Kefir starter ifra Bacillus Bulgarius

Bacillus Bulgarius har kommet ut med et nytt produkt, KEFIR STARTER.

Jeg elsker kefir laget på melkekefir korn, og har prøvde en annen kefir starter som aldri ble kefir og var derfor litt skeptisk når Ivo spurte om jeg ville prøve den nye kefir starteren han hadde laget. Da jeg vet at Ivo stiller veldig høye krav til kulturene sine, og han hadde i lang tid jobbet for å finne den optimale kefir starten takket jeg ja til å prøve. Nå har jeg prøvd ut en del ganger og må meg bare si meg enig med Ivo, denne kefiren er nydelig på smak. Den er ikke så syrlig som den som blir laget med melkekefir korn, det er «søtere» og myk som fløyel, det er ikke en heirloom kultur så den kan kun brukes igjen 2 ganger før en må ha ny frysetørret kultur.
Så er neste spørsmål, hvorfor skal vi lage kefir med en kefir starter og ikke melkekefir korn? Det blir litt sånn hipps om happs, når en er ute å reiser er det ikke alltid like lett å ha med MK korn (holdt på å få de konfiskert i sikkerthetskontrollen), en annen sak er at smaken er veldig annerledes så jeg sier ja takk til begge deler 🙂

Den er litt annerledes å lage, fremgangsmåten er ca den samme som med bulgarsk yoghurt.

Instruksjonene er for 2 l melk, om du vil lage mer eller mindre bare juster med melk i forhold til oppskriften.

Grunnoppskrift ifra Bacillius Bulgaricus

•2 l melk
•1/4 teskje av Bacillus Bulgaricus kefir starter — det er en litt pulver på tuppen av en teskje.

Forberedelser:
1. La melken varmes opp til de nesten koker, melken ska koke for å drepe eksisterende bakterier i den som ka reagere med kulturen i starteren. Melk koker ved 100°C, så vær obs på å ikke brenne den. Selv om du bruker pasteriusert melk, er det alltid anbefalt å bringe opp til koke punkt da fett molekylene i melken gjør det enklere å motta bakteriene som er i starteren.

2. Kjøl melken ned til 32°C, den enkleste måten å teste at melken har den rette temperatur er å putte lillefingeren ned i melken, hvis melken føles lunken (men ikke kald) er den klar.

3. Tilsett Bacillus Bulgaricus kefir starter. Rør godt for ca 2-3 minutter for hånd.

4. Tildekk kjelen med et lokk, men det skal ikke være luftett.

5. La kjelen stå på kjøkkenbenken. Hvis det er veldig kaldt i rommet, ta et håndkle eller teppe rundt kjelen.

Kefiren er ferdig innen ca 12-14 timer. Du kan kjapt sjekke om kefiren er ferdig med å tippe til på kjelen, innholdet skal være som en tykk kultur istedenfor å være flytende.

For en tykkere kultur, la den bare stå lenger. Kefiren din er nå klar til å bli drukket 🙂
For det beste resultatet, oppbevar den i kjøleskapet for et par timer før du drikker den, det vil gi en enda bedre smak.

Bruke ferdig kefir kultur:
1 cup til 2 l melk.
Ferdig på ca 6-8 timer, det går kjappere i fermenteringen og i noen tilfeller kan en av og til ha litt mindre ferdig kefir starter da den ellers kan bli veldig tykk og fyldig.

Viktig: Ha resten av starteren i en ziplock pose i fryseren, starteren er hydrofil – hvis fuktighet kommer på innsiden av pakken vil den bli ødelagt.

Noen personlige tips:
Når det kommer til melk, jeg er så heldig at jeg får fersk melk og lager mesteparten av alle de melkebaserte produktene mine ifra den typen. Men, en kan velge å bruke den melken en har tilgang til.

Det er også en del spørsmål rundt oppvarming av melk, bruksanvisning ifra Bacillus Bulgaricus sier varm melken opp til kokepunkt. Noen tar den opp til 85c, Gry Hammer vil ikke drepe alle de naturlige gode melke bakterierne og varmer opp til ca 46c. Dette blir litt opp til hver enkelt, selv varmet jeg opp nå første gang til kokepunktet og hold den der i 5 min.

Deretter lot jeg melken kjøle ned til ca 32c, og kjente med lillefinger at den var lunken, men ikke kald.. Så en trenger ikke termometer for å måle temperatur, jeg hadde tilfeldigvis et temperaturmåler i huset. Men, om du vil ha temperatur måler har jeg en i nettbutikken 😉

GIVE AWAY!!!!

Her kommer en gladnyhet,  Bacillusbulgarius.com leverandøren min på bulgarsk yoghurt, har sendt meg 5 pakker på sitt nye produkt KEFIR Starter og ikke bare det. for ikke å glemme den flotte bulgarske yoghurten slår Ivo til å sendte med 5 pakker med Bulgarsk Yoghurt starter 🙂

Du kan vinne enten en  startpakke til  KEFIR eller BULGARSK YOGHURT!

Sjekk ut Bacillusbulgaricus for mer information om KEFIR STARTER og bulgarsk heirloom yoghurt og de andre produktene deres. 

Hvordan blir du med i trekningen?

To ting:
1. Du må inn på facebook og like  HK Fermenterte, del gjerne Give Away’en om du har lyst.

2. Kommenter her under at du har likt FB siden, og også hvorfor du kan tenke deg å få en starter og skriv hvilken starter du har lyst til å vinne, husk at du må kommerentere her på bloggen.

Give Away’en går ifra 26 oktober – 5 november.

Vinneren får beskjed på den mail adr. som blir oppgitt på kommentar feltet, hvis en ikke svarer blir det trukket ut ny vinner.

Dette er en privat Give Away som er organisert av HK Fermenterte og Bacillusbulgaricus.com

Lykke til!!!

 

VINNERE skrevet i tilfeldig rekkefølge:

 1. Nina E L
 2. Tone
 3. Siv
 4. Therese Veland Meling
 5. Merete Rasmussen Litland
 6. Veronica
 7. Lene Kristoffersen
 8. Britt
 9. Anne Ma
 10. Gøril
 11. Torill Revheim
 12. Liv Ranum

Vi gratulerer, ta kontakt og send navn og adresse 🙂

Du finner HK Fermenterte her:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

19 comments

 1. Så spennende HK! Jeg kunne tenkt meg å prøve den bulgarske youghurten.
  Klem fra Merete

 2. Har likt siden din for lenge siden ? Fått inspirasjon til masse spennende å fermentere. Veldig lyst å prøve å lage bulgarsk yoghurt. Krysser fingrene ??

 3. Jeg har likt fb-siden og har veldig lyst til å vinne startpakken til bulgarsk yoghurt. Kefir er noe som ikke brukes så mye her i huset, men yoghurt bruker vi masse. Det går fort en bøtte eller to av de greske/tyrkiske utgavene som kan kjøpes på butikken i løpet av en uke, så da kunne det være kjekt å prøve bulgarsk yoghurt.

 4. Jeg har likt siden nå! Jeg vil gjerne vinne kefir fordi jeg har slitt lenge med å få tak i kefirkorn, og jeg har så veldig lyst til å prøve å lage min egen kefir.

 5. Facebook-side likt 🙂 Ønsker kefir-starter om jeg skulle være heldig å vinne, siden jeg ikke har prøvet å fermentere melk enda 🙂 mh Venke

 6. Ja, dette hørtes spennende ut. Kefir har jeg hatt lyst til å lage, men har liksom ikke kommet i gang. Nå har jeg kanskje muligheten?

 7. Jeg har veldig lyst til å lage Bulgarsk yoghurt, det virker som om det er en fin måte for barna å få i seg gode melkesyrebakterier:) I tillegg til at det er veldig godt.

 8. Nå har jeg likt FB siden. Jeg tåler ikke melk, og kunne gjerne tenkt meg å prøve å lage Bulgarsk yoghurt av mandelmelk eller kokosmelk.

 9. Har laget både kefir og yoghurt ca halvannet år. Blir å fortsette med det? Å prøve pulverutgaver hadde vært spennende. Som det sies her; lettere å frakte med seg på reiser. Fristende å prøve?

 10. Jeg har likt facebook siden! Har prøvd meg på Kombucha og hjemmelaget ingefærøl, men har veldig lyst til å prøve meg på de melkebaserte fermentering også. Jeg er jo tross alt storforbruker av «kommersiell» yoghurt og syrnede melkeprodukter. Kunne gjerne tenke meg å prøve begge, men hvis jeg må velge så blir det den bulgarske yoghurten! 🙂

 11. Jeg har ? din fb side, og kan tenke meg å vinne kefirstarter. Kefir gjør godt for kroppen min, og jeg vil gjerne lage det selv… Takk ❤ Klem fra Anne Ma Holaker

 12. Jeg har likt fb siden din ? jeg har lenge hatt lyst til å prøve å lage selv. Så hadde vært supert å vinne ?

 13. Jeg har likt FB-siden og gleder meg til spennende oppdateringer med inspirasjon. Skulle jeg være så heldig å vinne, ville det være veldig spennende å få prøve kefirstarter, da jeg bare har laget vannkefir tidligere.

 14. Hei ? Har akkurat funnet fb , flott blogg, og masse inspirasjon ??har laget yogurt fra hjemmeriet, veldig god. Prøver gresk yoghurt fra health. Ikke fornøyd. Fra ivo hadde det vært flott og prøve siden han er nøye med kornene. Yoghurt korn hadde vært gøy og prøve hvis jeg er så heldig og vinne ??

 15. Med den «utkjørte»kroppen æ har, høres dette ut som noe som bør prøves. Æ dele fordi æ tenke at det er flere enn som sikkert trenger kjennskap til disse produktene 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.