HK Fermenterte Drikke – en livstil

Kimchi vegansk oppskrift

Jeg må bare innrømme det, jeg har fått dilla på kimchi spiser det gjerne alene som middag med litt ris til, eller hva med å lage kimchi suppe eller når en woker, yummie og så sunt 🙂

Jeg kom over en video på en av fermenterings gruppene jeg er med på FB, der hadde vedkommende postet vegansk kimchi. Vegansk, hm ja ja hvorfor ikke, men så tenkte jeg videre dette er jo bare genialt da det er mange som er allergisk for fisk og reker.

Jeg har fått inspirasjon ifra Beyond Kimchee 🙂

Kutt kinakålen først i 2 halvdeler, og (en kan stoppe der, det blir i en annen oppskrift) så del de to halvdelene igjen slik at en har 4 deler.

Deretter kutt «roten» nederst på kinakålen.

Deretter kutter en opp kinakålen i mindre biter, tenk «munnfull biter».

Bruk en bolle eller plastkasse bergnet på mat, og legg kinakål og salt lagvis og hell vann over. Viktig å bruke godt kvalitet havsalt, det har vist mer å si på smaken enn du ville ha trodd.

La kinakålen ligge i saltlaken min. 3 timer, den hvite kjernen skal kunne bøyes uten at den brekker «bend as a yoga» 😉

Mens, kinakålen ligger i saltlaken, ta å gjør i stand kraften. Kutt opp gresskar, shitake sopp og kelp/tang, fyll opp med vann så det dekker og la det simre i 20 min.

Når kraften er avkjølt sil av og ta av 1.2 dl (har en  mer kraft igjen, så ta vare på den, frys ned og bruk den senere), hell over i en blender og ta en persimon frukt, hvitløk, løk, ingefær og 3 ss kokt potet eller ris  (en må ha en form for stivelse) og blander alt sammen. Til slutt, tar en 2 røde chili og pulser de, (skal ikke blendes fin)

blander i gochugaru, fermentert soyasaus og søt soyasaus og lar det stå litt.

Tilbake til kinakålen, skylles den min. 3 ganger skal ikke smake salt. Rister godt av den, finkutter opp løk og vårløk en kan gjerne også bruke rettish og gulerøtter.  Blander kraftsausen sammen, ta litt og litt og bland alt godt sammen.

En kan enten oppbevare det i en lufttett container, eller ta det over i krukker med patentlokk. La det stå i en 2 dager, til du ser fermenteringen er i gang og deretter i kjøleskapet. Alt. kan en også strø over litt ristet sesamfrø 🙂

Smaker helt fantastisk 🙂

Oppskrift:
1 stor kinakål
1 dl kvalitets havsalt pr kinakål
4 vårløk
2 medium løk
5-6 cm med ingefær
5-8 fedd hvitløk / eller 3-4 kinesisk hvitløk
2 ferske røde chili
4-5 ss fermentert soyasaus
2 ss søt soyasaus
4 ss gochugaru (3ss om du vi lha den litt mildere)
1 persimon
3 ss kokt potet eller kokt ris (bruk gjerne sushiris)
alt. ristet sesamfrø.

Kraft:
350 gram gresskar (butternut er super å bruke)
4-6 shitake sopp, jeg brukte fersk
Kelp/tang 1 stor bit.

Noen småtips: Persimon er store sharon frukter, men, skulle du ikke få tak i hverken persimon eller sharon frukt, kan en bruke eplepære frukt, vanlig søt pære/eple eller om du er så heldig å få tak i koreansk pære 😉

1 comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.