HK Fermenterte Drikke – en livstil

Ekte Bulgarsk heirloom yoghurt, OPPDATERT INFO

Jeg har alltid likt yoghurt, men har lett fått sure oppstøt av den som selges i butikker. Har derfor lett en stund etter ekte heirloom kultur, dvs en kultur som ikke er modifisert.
Yoghurt er sammen med kefir, noe av det sunneste vi kan spise og har de gode probiotiske bakteriene vi trenger for å ha en god balanse i tarmen som blant annet Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus. Disse to bakterie kulturene er det som danner bulgarsk yogurt, om du vil lese enda mer om historien til bulgarsk yoghurt les her på Bacillus Bulgaricus hvor jeg har kjøpt min starter kultur.
Denne bakterien er det forsket på mye, og som probiotika er det bevist at den overlever turen gjennom magesekken til tarmen. Som probiotika er yoghurten en av de mest fantastiske bakterie kulturene vi har, og er også som kefir kjent for de gode helseeffektene. Kanskje ikke for noen grunn, at de land som har sin egen yoghurt kultur, Bulgaria, Ungarn, Grekenland, Kaukasus områdene har en befolkning som blir veldig gamle og har god helse.

OPPDATERT INFO: Det geniale med en heirloom kultur, er at har du først laget en porsjon med bulgarsk yoghurt så har du resten av livet i teorien. Så sant, du alltid husker å ta vekk ca 1/2 dl til side det er alt som trengs for å lage mer 🙂 Men, Norge er ikke Bulgaria vi har forskjellig klima forskjeller, og derfor bakteriene mutere og en må ha ny starter for å fortsette. I Bulgaria tar det flere år, før den begynner å mutere, i forhold til her hjemme.Et lite tips, er å fryse ned ifra første batch da har en også mer aktiv kultur å gå på før den begynner å mutere. Det er derfor den heter Lactobacillus Bulgarius og ikke Bulgaricus yoghurt.

Jeg startet som sagt med en starter kultur ifra Bacillus Bulgaricus og slik er hvordan du går frem.
bb-pack-smaller (1)

Grunnoppskrift:
1 pakke starter til 2 l ifra Bacillus Bulgaricus / 1/4 teskje
2 l melk

Når det kommer til melk, jeg er så heldig at jeg får fersk melk og lager mesteparten av alle de melkebaserte produktene mine ifra den typen. Men, en kan velge å bruke den melken en har, bare vær obs på bør være helmelk eller eks. skummet melk & fløte da yogurt kulturen trenger fettet for å bli god kremet, fyldig yogurt 🙂

Det er også en del spørsmål rundt oppvarming av melk, bruksanvisning ifra Bacillus Bulgaricus sier varm melken opp til kokepunkt. Noen tar den opp til 85c, Gry Hammer vil ikke drepe alle de naturlige gode melke bakterierne og varmer opp til ca 46c. Dette blir litt opp til hver enkelt, selv varmet jeg opp nå første gang til kokepunktet og hold den der i 5 min.
Deretter lot jeg melken kjøle ned til ca 40c-45c, dvs at jeg kan stikke lillefinger ned i melken og holde den der i 5 sek. Så en trenger ikke termometer for å måle temperatur, jeg hadde tilfeldigvis et temperaturmåler i huset.

Tok en liten del med melk i en skål og rørte ut kulturen i den, for deretter å helle alt over i kaserollen og rørte rundt i 5 min.
20170214_163603

Siden jeg ikke har yogurtmaskin, leste jeg det geniale at en bare setter stekeovnen på med kun lyset på da vil den være perfekt temperatur til yogurten. Lar den stå i min. 6-8 timer, jeg lot den vel stå i en 12-14 timer. Lokket settes ikke helt tett på, da bakteriene skal ha luft tilgang.

20170214_170248

Lot den avkjøle seg helt, helte over i en krukke og satte den i kjøleskapet et par timer eller mer. Da var den tykk, kremet og herlig å spise, noe spise vi naturell også tilsatte jeg vanilla bean paste for å lage vanilje yoghurt og den var en innertier 🙂

20170215_132227 20170215_132027

Det geniale nå er at du må huske på å ikke spise opp all den naturelle yoghurten, ta være på min. 1/2 dl til 2l melk eller minst 2 ss til 1 l melk. Men, da Norge ikke er Bulgaria i klima og geografi, vil den ikke virke i det uendelige.

Hvis du ikke lager yoghurt en gang i uken, så kan ferdig yoghurt fryses ned enklere kan det ikke bli 😉

Her er link til noen tips om hvordan få yoghurten tykk, om en har problemer med den delen:
Bulgarsk yoghurt, noen flere tips til hvordan få den tykk 🙂

Det skal også kunne gå ann å lage ost ut av yoghurt, men det for bli til en annen gang.

Lykke til 🙂

 

54 comments

 1. Hei så spennende! Jeg kunne tenke meg kulturen for å lage yoghurt selv og dele med familien! Glad tarm=god helse! Har likt fb siden☺

   1. Kunne tenke meg å prøve , jeg ble syk av alt yoghurt som selges i butikker ! Jeg har vokst opp med råmelk ! ??

    1. Denne er kjempegod, har alltid fått halsbrann før av yoghurt og denne må jeg passe på at jeg ikke spiser alt på en gang. Spesielt vaniljeyoghurten, laget med ekte vanilje var bare kjempegod 🙂

     Lodd nr 2

 2. Hei, dette må være den ultimate yoghurten, og vil gjerne prøve den. Jeg er helt hekta på fermentering, det har åpnet seg en ny verden innen mat og drikke for meg. Har hatt stor glede og nytte av sidene til HK Fermenterte på Fb, følger med videre og ser fram til å lære og erfare mer.

 3. Jeg liker fb siden din og følger med på alt du legger ut 🙂 Har akkurat laget smør etter oppskriften din, og det ble kjempegidt! Det neste som står på ønskelisten min er å lage yoghurt… så Giwe Awayen din vil jeg gjerne være med på 🙂

 4. Dette høres spennende ut. Det er helt nytt for meg, men ønsker å prøve. Jeg liker nye ting og jeg liker siden din. Følger med deg videre…..

 5. For en spennende giveaway! Har som deg, en sensitiv mage for den butikk yoghurten og har holdt meg unna i lang tid. Kostholdet mitt består i mye næringsrike korn, bipollen og frø som jeg bløter opp og lager frokostgrøt av. Det hadde vært fantastisk å kunne ha sin egen reine yoghurt man kunne brukt til blandt annet dette. Har likt siden HK Fermentering på FB og krysser fingre ❤️?

  1. Sjekk litt ut mer om fermentering Maria, jeg har IBS men etter at jeg begynte med fermentering plager den meg ikke lenger. Kan faktisk spise mat nå som jeg ikke kunne spise før uten å reagere 😉

   Lodd nr 7

 6. Jeg liker siden din Kim og at du er så hjelpsom når man er usikker på ting..Har veldig lyst på startpakken til yoghurt da jeg spiser mye sånt ?

 7. Eg likar din Facebook side 🙂 . Eg er ganske nye med fermentering og eg synes at det er gøy og sunt . Eg har kun vannkefir korn , eg vente på melkekefir korn . Det blir så spennande å begynne med yoghurt også .

 8. Jeg håper på å få vinne! Jeg har akkurat begynt å interessere meg for fermentering og det å virkelig lage mat fra naturlige råvarer. Min datter er også kjempe interessert, så hadde vært fint å kunne dele med henne og familien hennes <3
  Jeg har likt siden HK Fermenterte på facebook.

 9. Jeg liker siden din på Facebook og ønsker veldig gjerne å vinne starteren! Jeg vil da lage yoghurt av laktosefri helmelk, det blir nok supergodt for magen min.

 10. Jeg har likt siden på Facebook. Jeg ønsker meg en kultur fordi jeg har matintoleranse og reager med dårlig mage og halsbrann når jeg spiser gluten og annen melkeprodukter.

 11. Hei! Jeg liker siden din på Facebook. Jeg har tarmtrøbbel og tenkte å prøve meg på SCD dietten. Den inkluderer hjemmelaget yoghurt, men ikke hjemmelaget kefir, som jeg allerede lager. Derfor kunne jeg tenke meg å prøve å lage egen yoghurt! Barna pleier å få vaniljeyoghurt laget av kjøpeyoghurt og vaniljepaste og honning så de hadde blitt henrykte av å få hjemmelaget yoghurt!

 12. Hei, Kim ❤ Liker HK Fermenterte Drikke på fb. Og er veldig nysgjerrig på fermentering! Elsker yoghurt ?❤ Klem

 13. Jeg har lagt om kostholdet mitt på grunn av revmatisme. Jeg holder på å lære/ prøve ut hva som er bra for meg og som gjør dagen min bedre. Fermeterer litt men vil lære masse mer.

 14. Jeg vil gjerne prøve dette vidundermiddelet. Min mor er ivrig med fermentering, men selv har jeg aldri prøvd det. Kanskje jeg nå får muligheten? Denne youghurten høres jo veldig spennende ut ? Jeg har likt FB-siden og blir nok en ivrig følger heretter. Hilsen Katrine

 15. Har lyst å lage økologisk yoghurt som passer for laktoseintolerante. 🙂 Får jo bare kjøpt «konvensjonell» laktosefri yoghurt i butikken. Har likt FBsiden din.

 16. Har veldig lyst til å vinne dette – spesielt vaniljeyoghurt med skikkelig probiotika hørtes nydelig ut! Har endelig fått ordenltog til kefir og er klar for å prøve meg på yoghurt 🙂 Likte siden for en stund siden og har allerede fått herlig inspirasjon og lært masse 🙂

 17. Så utrolig kult! 🙂 Jeg har et brennende ønske om å kunne leve på så lite fabrikert mat som overhode mulig, og jobber med å lære meg metoder for å foredle råvarer. Det hadde vært utrolig gøy å lage sin egen yoghurt (og etterhvert ost), så jeg vil veldig gjerne vinne. Har selvfølgelig likt Facebook-siden din.

 18. Likt siden og ønsker meg veldig å få lage ekte, god yoghurt slik at jeg kan styrke tarmen til både meg og barna 🙂

 19. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på youghurt, men har ikke klart å komme i gang med det enda. Vi spiser endel her hjemme, og jeg får kjøpt melk rett fra bonden, så det blir sikkert en god youghurt 🙂

 20. Hei,så flott bloggartikkel! ? Jeg ønsker å vinne fordi jeg har trøbbel med tarmen pga melkeintoleranse. Noe av det vanskeligste med det er å unnvære jogurt, elsker det med feks hjemmelaget musli med bær osv. Så kjekt å endelig ha funnet ut hvordan en enkelt lager det selv, skal bruke kokosmelk jeg da. Gratulerer med kvinnedagen! Og trekningen

 21. Jeg har likt FB-siden og vil gjerne vinne starter til yoghurt! Jeg er opptatt av at mat skal være naturlig, ren og uten tilsetningsstoffer og dette høres veldig spennende ut?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.