HK Fermenterte Drikke – en livstil

Melke kefir

Kefir stammer opprinnelig fra fjellområdene i Kaukasus, det er en syrnet melk og er en av de eldste surmelkstypene vi kjenner til. I Kaukasus blir kefir laget gjerne av sauemelk og geitemelk, her i Norge bruker vi kumelk. Kefir er blitt drukker i Kaukasus i flere tusen år, og folkene som bor der er kjent for å ha en god helse og leve lenge.

Kefir er en fantastisk kilde til mange næringsstoffer, forsyner deg blant annet med kalsium, magnesium, fettløselige vitaminer som  A, D, K og B, og har milliarder av vennlige mikrober som bidrar til en bra balanse i kroppen.

Kefirkorn er en symbiotisk kultur av bakterier og gjær, og ser ut som små blomkål hoder og de elsker å spise laktose som de lever av. Det tar ifra en 1 – 3 dager til kefiren er ferdig, jo lenger du lar den stå jo mer av laktosen blir brutt ned.

Fersk melk; vi med laktose intoleranse tåler bedre kefir laget med ferskmelk, fordi laktasen i melken ikke har blitt ødelagt av pasteriuseringen. Laktase bryter ned laktosen, og ved å la den stå til den begynner å skille seg er mer av laktosen brutt ned. Men, kefiren blir også surere jo lengre den står.

Melkekefirkorn; du må ha melkekfirkorn for å lage ekte kefir, dette kan kjøpes online hos Yeemos, Hjemmeriet, Wellness Drinks.
Melkekefirkornene formerer seg mange snakker om dobling, min erfaring er at de blir bare tykkere og øker i volum så jeg har godt over på å bruke vekt når jeg skal sjekke formeringen.
IMG_20161228_150745_355

Lage kefir: du må bli kjent med dine kefirkorn, det er en levende kultur og de jeg fikk likte best Q-melk, selv er jeg så heldig å har tilgang på fersk melk.

Grunnoppskrift:
1-2 ss med melkekefir korn (16 gram pr l).
1 l melk eller 8,5 dl skummet melk og 1,5 dl fløte da får en ikke homogenisert melk.

La den stå i 2-3 dager i romtemperatur, tildekket for å bevare vitaminer optimalt (jeg bruker en papirpose) og ikke for kaldt. Når det begynner å skille seg, tar jeg ut kornene. I begynnelsen bare hadde jeg rene hender og tok ut kefirkornene, men etter at jeg hadde en vulkan eksplosjon av kefir forårsaket av gjenglemte kefirkron siler jeg den.

20170114_165242 (1) 20170114_165640 (1)

Etter at kefiren er ferdig, heller jeg den over på flasker.
IMG_20161228_151122

Når du har fisket opp kornene kan du lage en ny ladning med kefir, eller sette de på hotell.

Hotell: når en ikke vil lage kefir, kan en enten fryse ned i prosjonspakker (testet og det gikk som en drøm og få de til å fungere etterpå) eller sette på hotell i kjøleskapet. I et tett glass ta ca 5 dl helmelk, så kan de holde slik en uke.

Utstyr: mange er lært opp til at en ikke skal bruke metall, men så lenge en bruker stainless steel går det bra og en trenger ikke å ha plast sil, plast skjeer etc.

Jeg har begynt å ha tett lokk når jeg lager kefir, i følge Gry Hammer mener hun at kefirkulturen blir like god og det er ingen fare for at den blir forstyrret. Resultatet blir like bra og jeg slipper å tenke på å få noe krysssporing 😉

Noe jeg har lært, er at det er viktig å få ut alle melkekefirkornene eller kan dette skje, vulkan eksplosjon av boblende kefir 😉 Den var ikke drikkenes i det hele tatt, smakte ren sur kullsyre.
20170211_204920

Vil du lese ende mer om kefiren sine fantastiske egenskaper, her er link til Cultured Food Life Donna Schwenk 🙂

15 comments

 1. Så bra at du skriver ganske nøyaktig mål på mengden kefirkorn 🙂 Jeg tror min ss har vært altfor stor og reduserte til ca 16g siste to runder. Allikevel har en rar smak på kefiren min. Har fått dem fra ei som lager god kefir og bruker samme melk (fersk melk fra samme bonde). Kefiren min ser helt nydelig ut etter de første, tynne rundene, men smaker og lukter litt som et fjøs.. Lukten kunne jeg klart, men det blir en ettersmak selv når jeg gjemmer kefiren i smoothier.. Har du noen anelse om hva det kan komme av? Jeg lar den stå mørkt på benken i et norgesglass med lokk i 24 timer. Rommet veksler mellom 21-23 grader.. Blir veldig glad for tips, for har så lyst til å få det til!

  1. Hm, høres ut som om MK kornene dine er i ubalanse, da kommer det både lukt og smak som ikke skal være der. Men, MK kornene har disse goe slimete trådene utenpå, og de formerer seg som normalt og du lar det stå med tett lokk?

   1. Takk for raskt svar 🙂 Det var det jeg var redd for.. Kan de komme i form igjen? De har minst doblet seg på en mnd både i antall og størrelse og kefiren blir tykk og fin, så synes det er litt rart. Det er litt slimete med tråder mellom, er det godt eller dårlig tegn? Jeg har ikke helt tett lokk, men skrur norgesglasslokket uten strikk godt på og har klede utenpå der for å beskytte mot lys. Kan det være at det er for kaldt i rommet? Tror du det er dumt å drikke det?

    1. De slimete trådene er kefiran og er et godt tegn 🙂 Jeg har helt tett lokk, for å forhindre krysskontaminasjon og har klede utenpå siden fersk melk tåler mindre.
     Smak på den, er den syrlig så hadde nå jeg drukket den. Men, prøv å sette de i spa, fersk melk med fløte og sett de i kjøleskapet og se om det hjelper. Eller få tak i nye korn, om du har fått noe med deg ifra begynnelsen, vil du ha det i kulturen din.

 2. Takk – da skal jeg sette kornene på spa 😉 Hvor lenge bør de stå? De ser helt friske ut, men smaker absolutt ikke syrlig eller godt.. Prøver en gang til på et varmere sted før spaet og hvis ikke det heller hjeper, må jeg bare få se om jeg får fatt på noen nye. Snilt at du tar deg tid til å svare på så mange spm 🙂

 3. Ville gjerne hatt kefirkorn, vist noen har og avse.
  Jeg er ny på dette, men ønsker og lære og bruke.
  Har gått på antibiotika i 8 mnd. så kroppen er i dårlig forfatning.
  Mvh Arnhild Gravdal
  Tlf 99446638

 4. Kefir kornene mine sto i 10dager på benk..brukte gasfille som sil helte i krukke med klede og strikk som lokk..nydelig bare for dem jevnlg?mine står under lampe fra mørket siger på til leggetid..så.på’n igjen.Nydelig etter 10 dager..passe syrlig smaker som kefir fea butikk.Skulle bare hatt ei ku?Selvsagt beste sort med melk rett fra kua MØØ!Lykke til??

 5. Hei,
  Takk for en flott oppsummering! Kefir’en min hadde skilt seg etter litt over 1 døgn (i denne varmen), så da silte jeg ut kornene (nettopp startet og har veldig få korn, kun et par gram). Men melken er fortsatt ganske søt? Tok jeg den for tidlig? Melken var blitt ganske tykk i glasset, og noen små «lommer», og det luktet litt ost av glasset.

  1. Heia

   Hvis kefiren skiller seg så har det gått for fort som du selv skriver, en av grunnee til at den fortsatt smakte søt er at det høres ikke ut som om fordelingen er rett. 18 gram MK korn til 1 l melk, ikke for mye varme da går det for fort.
   Ellers om du har fått nye MK korn, kan det ta en stund før de venner seg til dine omgivelser, type melk du bruker.

   Hilsen Kim

 6. Hei
  Jeg vil prøve å fryse noen av melkekefie min. Fryser du melkekefiren med melk eller uten?
  Hilsen Shideh

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.