HK Fermenterte Drikke – en livstil

Mak kimchi, ny HK oppskrift

Jeg gikk endelig tom for kimchi, ikke at det er noe å juble for. Men, jeg fikk ny forsyning av sauejot inn og gledet meg til å lage ny kimchi, bare lovet meg selv at jeg først skulle spise opp den som var i huset ellers tror jeg det ville være stor fare for at den ble igjen 😉

Viste du at kimchi er sunt på flere måter, ja vi vet at det styrker imunforsvaret og god tarmhelse. Men, en klinisk studie hos Journal of Medicinal Food har vist at det har også innvirkning på kolestreolet, og enda en god grunn til at jeg skal spise kimchi daglig nå 🙂

Så i går ble det en ny mak kimchi oppskrift, mak kimchi betyr at det er en hurtigversjon og ikke den som ligger i store onngi krukker over vinteren og som oftest så skjæres denne opp i biter.

Her er altså oppskriften på min nye HK Mak Kimchi:

1 Kinakål (vanlig str.)
1 stor løk
1 hvit kepaløk (kun fordi jeg fant en i asiamat butikken, ikke nødvendig å ha med)
1/2 purre
4 ss gochugaru / 3 ss om du vil ha litt mildere smak (koreansk rødt pepper)
2 ss med saeujeout få med både reker og væske
3-4 kinesiske hvitløk
1 stor bit ingefær (jeg er glad i ingefære, en kan bruke mindre om en vil)
1 rettish eller 1/2 om de er stor
2-3 gulerøtter
1 nashi pære

risvelling:
1 ss sweet rice flour (i Norge selges det som glutinous rice flour)
1 ss rårørsukker
2,4 dl vann

ca 1 dl  salt til pr kinakål i saltlake, enten natten over eller min. 3 timer.

Kutt kinakålen først i 2 halvdeler og del så de to halvdelene i to nye.

Deretter kutt «roten» nederst på kinakålen.

Skjæres i ca 3-4 cm biter, tenk munfullbiter.

Legges i vann med salt over, legges lagvis, kinakål, salt osv. lar det stå min. 3 timer eller natten over. Skyll minst 3 ganger, og vask ut saltet. Smak til slutt, kinakålen skal ikke smake salt, og den skal kunne bøyes lett «bend like a yoga».

Legges i vann med salt over, legges lagvis, kinakål, salt osv. lar det stå min. 3 timer eller natten over. Skyll minst 3 ganger, og vask ut saltet. Smak til slutt, kinakålen skal ikke smake salt, og den skal kunne bøyes lett «bend like a yoga».

Lag ris vellingen først, bland sammen vann og sweet rice flour og kok opp ta varmen ned. Skal stå å småputre i 10 min, pass på å rør den svir seg lett. Når de 10 min er gått, så tilsett 1 ss rårørsukker og la den småkoke videre i 1 min, deretter avkjøl helt. (jeg hadde også vegansk kimchi kraft, så derfor det er litt fargeforskjell i risvellingen).

Finriv hvitløk (eller press),  finsnitt løk og grovriv ingefær.

Når risvellingen er helt avkjølt, tilsetter en gochugaru og saujoet (koreansk fermenterte reker) som en kan finhakke mer om en vil og blander sammen hvitløk, løk og ingefær sammen.

Deretter finsnitt eller som det så fint heter, kutt julienne 😉  rettish, purre og gulereøtter, vil en ha vårløk så kan en også ta det med.
Deretter blandes alt sammen av grønnsaker, tang (brukte denne gangen tang beregnet til miso suppe), og gochugaru blandingen.

La alt stå i romtemperatur et par timer, sjekk om det bobler i væsken. Sjekkes på denne måten; ta en stor flat skje og press ned så væsken kommer opp, er det små bobler i vannet er fermenteringen i gang, og en kan sette krukken inn i kjøleskapet.

Etter 12 timer, en kan se at noe har skjedd og det bobler. Jeg anbefaler ikke å fylle opp krukken så mye som jeg har gjort her, men satte et dypt fat under i tilfelle 😉

En kan enten oppbevare det i en lufttett container, eller ta det over i krukker med patentlokk. Du kan begynne å spise etter et par dager, men bedre å vente litt lengre om du klarer det ?

Mange spør er det nødvendig å bruke gochugaru, og til det er svaret definitivt ja. Jeg vet det er mange av hva som jeg kaller lookalike norske kimchi oppskrifter og det står vanlig chili, men har ikke møtt en som ikke er enig med meg til nå at de går aldri tilbake til vanlig chili etter at de har smakt med gochugaru 🙂
Bildet viser av den typen som er lettest å få tak på i Norge, men er en i utlandet og kommer over butikker som har gått utvalg av koreanske varer se etter økologisk soltørket gochugaru den er helt fantastisk.

Men, sauejot, er det nødvendig da, nei det er den ikke. Jeg har jo en vegansk oppskrift her på bloggen, da mange er allergisk eller ikke vil ha reker eller fisk produkter i kimchi. Sauejot får en kjøpt her på ebay, har desverre har ikke noen av de norske importørene tatt inn sauejot enda her i Norge.
Du vil legge merke til at jeg ikke brukte fiskeolje i denne oppskriften, det er rett og slett fordi jeg gikk tom men, da jeg bruke tang så erstatter den litt av umami smaken, 🙂

Her er også bilde av den rette risen en bruker om en vi lage risvellingen, den er glutenfri til tross for navnet COCK glutinous rice flour 😉

Så velbekomme og husk kimchi er også utrolig sunt 😉

Hilsen Kim

Du finner HK Fermenterte eller på:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.