HK Fermenterte Drikke – en livstil

Kraft og Trykkkoker

Kraft er i vinden om dagen, og det er gode nyheter for kropp, sjel og sinn 🙂 Nå er jeg ikke noe ekspert på helse kraft koking, jeg kan mye om kraft til matlaging da jeg har utdannelse ifra hustell (min årgang er vel en av de siste som kunne ha hustell på skolen) 😉
Jeg har valgt å skille kraft mellom helse- og mat- kraft, førstnevnte går ut på å få alle de helsebringende egenskapene ut som kollagen og gelatin, mens mat kraft går på å få den beste smaken, klar kraft, redusere og igjen smak 🙂
Hvis en vil lære mer om kraft, så har godeste Gry Hammer kommet med sin nye bok KRAFT og andre Styrkedrikker og Gry har også online kurs om Kraft begge deler kan varmt anbefales.

Så kommer neste diskusjon, langtidskoking på lav varme kontra trykk koker???

I utgangspunktet er jeg enig i av langtidskoking er den beste måten å bevare alle næringstoffer, da dette skjer langsomt og over tid, eller stemmer virkelig dette? Nå er det greit å ha google, og noen kjappe søk kom jeg over disse sidene (beklager alle er på engelsk):

Wellness Mama: Does a Pressure Cooker Destroy Nutrients?

Food Renegade: IS PRESSURE COOKING HEALTHY?

The Healthy Home Economist: Should You Use a Pressure Cooker?

En kan lese på The Healthy Home Economist:

The glutamine levels in pressure cooked bone broth are as yet unknown. In addition, how pressure cooking affects the nutrients in bone broth is also up in the air. Here’s what Kaayla Daniel PhD, co-author of Nourishing Broth has to say about the affect of a pressure cooker on the nutrients in bone broth:

Neither Sally nor I use a pressure cooker, but we know many people who love them.   Pressure cookers seem to help achieve the gelatin we value so much.   In terms of nutritional value,  we have not done comparison testing of pressure cooker broth vs stockpot vs slow cooker.   We’d love to do lab testing for a long lists of nutrients, but that gets very expensive very fast.    If you know anyone who’d like to give us about $20,000 for a small study, we’d like to move forward with that testing.     In the meantime, I see no reason for you to stop using your pressure cooker.     However, we do question pressure cooking  for 5 hours.   I think most recipes say 1 hour though I’ve seen some recipes that recommend up to 3 hours (5).

Gjett om jeg gjerne skulle sponset en slik undersøkelse, men må vel bare nøye med meg personlige erfaringer 😉

Men, så kom jeg over Autoimmune Wellness og dette blogg innlegget, og her er det damer som vet hva de skriver om: PRESSURE-COOKER BONE BROTH

Som Mickey Trescott skriver om i blogg innlegg foruten alt det gode med helsekraft, at det går kjapt å lage helse kraft med trykk koker, hun med mange andre syntes det var ubehagelig å sove om natten med kraft på kok og hun opplevde at det ofte kom ikke gelatinen med på langtidskoking.
Hun lar den alltid stå på i 3 timer, og lar trykket gjevne seg ut naturlig uten å slippe den ut etter at de 3 timene er godt.

Etter å ha lest og søkt overalt som en ekte og stolt fermenterings nerd, eller skal vi si «moderne Jeger» kan en vel trygt si at for meg selv har jeg konkludert med at trykk kokeren er min beste venn. Jeg har bruk alt ifra lam, storfe, elg, rein, høne og hane og får mye tykk deilig gelating, kruttsterk med full av næring så magen min protesterte for harde livet, har en IBS eller ømtålig system, begynn forsiktig ikke mer enn 1 time i trykk koker og drikk lite om gangen.

Her kommer noen bilder ifra siste gang vil laget elg marg buljong, dvs for å ta vare på margen så lot jeg kun trykk kokeren stå på i en time (husk det er når trykket er kommet i gang en tar tiden) siden vi vil ha margen og spise 🙂 Vil en at margen skal gå ut i selve helse kraften, så bare la alt stå på i en 3 timer og la trykket gjevne seg ut selv.

En fyller opp trykk kokeren med elg ben, kraft og margbein og et par ss eplecider edikk / hvitvinsedikk alt etter hva jeg har i huset.

Går litt etter prinsippet på hva jeg har i huset, her er det gulerøtter, løk, purre, sellerirot, kraftkrydder til Gry Hammer, timian, laurbærblad og hele pepperkorn (bruker aldri salt, det tilsettes etterpå).
Fyller deretter opp med vann til markering som står inne i trykk kokeren og setter lokket på.

Etter en time slipper jeg ut trykket (og lot trykket gå ut, kan legge til at jeg har en trykkkoker som du ikke får åpnet før trykket er gått ut) og velbekomme 🙂

God buljong kraft til å bruke i mat laging senere 🙂

Et par små videoer om kraft og gelatin:
Om kraft og gelatin

Om klar kraft, helsekraft etc.

Du finner HK Fermenterte her:
Instagram
Facebook siden HK Fermenterte
Facebook gruppen til HK Fermenterte

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.