HK Fermenterte Drikke – en livstil

Fermentert rød løk, oppskrift ifra Cultured Guru :)

Jeg elsker løk, men med IBS så elsker ikke alltid kroppen like mye løk 😉 Da er det fint at for meg fungerer det å fermentere løken, nå er vi alle forskjellige så det er ingen garanti at om du har IBS så går det fint.

Jeg liker godt å lese bloggen til Cultured Guru de er virkelig hva jeg kaller fermenterings nerder, og jeg elsker denne type nerding 🙂 De har gått så dypt ned at de har fulgt hele utviklingen av fermentering og hvilken bakterier som trer tilbake, og når de goe bakteriene trer frem.
De har også utviklet sin type fermenterings vitenskap med salt, da de har testet ut hvordan type salt og mengde påvirker fermenteringen.

Jeg har fått lov å oversette og dele oppskriften deres om fermentert rødløk, selve saltvitenskap delen må en foreløpig lese på deres side og på engelsk 😉


Credit: all photos Cultured Guru

Fermentert RødLøk

Ingredienser

Tar 30 minutter å lage, og 2-4 ukers fermenteringstid.

Instruksjoner

  1. Først må du lage en 2,5% saltvanns saltløsning. Denne lager du slik, sett en tom stor krukke på kjøkkenvekten, fyll krukken med varmt (filtret) vann og se hva vannet veier i gram.
  2. Deretter multiplisere vekten av vannet med 0,025, tallet du får er mengden av salt i gram du trenger å tilsette i vannet.
  3. Vei saltet og ha det i en liten bolle.
  4. Tilsett saltet og rør til det er helt oppløst, og la salt laken avkjøles helt.
  5. Mens, salt laken kjølner, kutt opp løken din slik du velger, jeg pleier å kutte den i skiver.
  6. Plasser en tom bolle på vekten og nullstill vekten, ta oppi den kuttet løken og vei den opp. Deretter bruk den samme formelen i punkt 1 og 2. Multipliser vekten av løken med 0,025 og du får hvor mye salt du skal tilsette den oppkuttete løken.
  7. Vei opp salt som skal tilsettes løken.
  8. Tilsett saltet til løken i bollen, og bare masser forsiktig alt sammen (kan være lurt å ha hansker, for å unngå farge og lukt).
  9. Når du har massert løk og salt sammen, ta alt over i en tom ren krukke. Har du fått løkvæske hell den først i krukken, deretter ta all den oppkuttete løken oppi krukken.
  10. Bruk eks. en fermenteringsvekt nedi glasset for å holde alt nede, deretter hell over den avkjølte saltlaken og fyll opp til kanten. Husk at fermenteringsvekten også skal være dekket av saltlaken.
  11. Lagre krukken på en plass hvor den ikke står i direkte sol lys, temperatur rundt 21c -24c er bra.
  12. De første dagene av fermenteringen, du vil se karbondioksid (kullysre) og bobler bli produsert, hvis du bruker et tett lokk må du burble gjevnlig for at gassen skal slippe ut. Her er det supert å bruke airlock, men uansett om du bruker airlock eller ikke så pass på at alt ligger under saltlaken. Hvis kullsyren gjør at fermenteringsglasset hever seg, må en ta av lokket og dytte alt ned.
  13. Rødløken bruker ca 2-4 uker, slik at alle stadiene av det optimale bakteriene er til stede.
    Tidslinjen er litt annerledes enn eks. surkål, da den fermentere bakteriemessig litt annerledes.
    2-4 uker vil være nok til at det det siste steget for Lactobacillus bakterien til å ha produsert nok  melkesyre bakterie slik at pH’en er på rett nivå for oppbevaring.
    Når fermenteringen er over, kan løken bli oppbevart i kjøleskapet for opp til et år.

    Visit our Science of Fermentation blog to read more about the stages of fermentation!

1 comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.